Datum: 26/05/2013 14:30
Speeldag: Europa League Play-offs - Finale (T)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard vernedert AA Gent en mag naar Europa

Standard heeft met verve de poorten naar Europa weten te openen. Het haalde een 1-0 achterstand uit de heenmatch met bravoure op. Een lamlendig AA Gent liet zich gewillig naar de slachtbank voeren: 7-0.

Aernout Van Lindt in Luik

Na een lang seizoen kwam vandaag een einde aan de Jupiler Pro League, seizoen 2012-2013 met een partij tussen Standard en AA Gent. De bezoekers wonnen donderdag in de heenwedstrijd met 1-0 in hun geliefde Ottenstadion en konden dus enigszins de kat uit de boom kijken.

Standard scoort deze keer wel snel

Voor de wedstrijd legde de deejay in het stadion alvast Zombie Nation op, tot groot jolijt van de meegereisde Buffalosupporters. Het lachen zou hen echter snel vergaan, want lang hadden de spelers van Standard niet nodig om Sclessin te doen daveren.

Een kwartier. Zolang duurde het om de achterstand uit de heenwedstrijd meer dan ongedaan te maken. Waar Standard er donderdag niet in slaagde om te scoren, ging het nu als vanzelf in de aanvangsfase: twee kansen leverden evenveel doelpunten op. Ezekiel zorgde daarbij voor twee assists: eerst bediende hij Batshuayi, die Boeckx van dichtbij kon fusilleren voor de 1-0, tien minuutjes later legde hij mooi af op Bulot. Die bleef koel en verdubbelde de voorsprong met een mooi schot naar de linkerhoek.

Onmachtig Gent

Gent moest nu minstens een doelpunt scoren en zou dus moeten komen, maar daar slaagde het in eerste instantie niet in. De nieuwe backs bij Standard – in afwezigheid van Cissé en Van Damme – werden voor de rust nauwelijks getest en ook Mboyo kon nog niet schitteren. Gent slaagde er niet echt in om een vlotte actie in elkaar te timmeren. Aan de overkant moest het 3-0 worden, wanneer Batshuayi alleen op Boeckx af kon. De spits miste de kans echter onbegrijpelijk en schoot voorlangs.

Extra pijnlijk voor de Buffalo’s was dat je bij de doelpunten telkens op voorhand zag hoe de goal zich ging ontspinnen. Zo ook bij de 3-0. Hubert ging te opzichtig hangen en kreeg de fout tegen. De korte hoek leek ons vanuit ons standpunt al niet 100% gedekt door de muur en in die hoek ging hij uiteindelijk ook binnen, al moet gezegd dat Mpoku het leer ook wel heerlijk binnenkrulde.

Mpoku gooit wedstrijd op slot met stilstaande fases

Even later buffelde Boeckx gesel Ezekiel tegen de grond, wat resulteerde in een strafschop. Mpoku twijfelde – net als in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge – helemaal niet: snoeihard in de linkerwinkelhaak: 4-0 aan de koffie en wedstrijd gespeeld zo leek. AA Gent kon enkel in de slotminuut eens Kawashima bedreigen, maar het schotje van Mboyo werd afgeblokt. Exemplarisch voor de hele eerste helft van de Buffalo’s.

Na de rust zagen we een gretiger Gent. Het zette ook alles op alles, want Cendros werd gewisseld voor Soumahoro. Drie verdedigers achterin tegen de snelle spitsen van Standard is een groot risico, maar veel keuze heeft Fernandez niet bij een 4-0 achterstand. Nieuwe man Soumahoro zorgde in de beginfase van de tweede helft wel voor wat dreiging.

Gallery play van Standard

Als er een doelpunt in de lucht hing, was het wel aan de overkant: Ezekiel & co bleven infiltreren en zorgden zo voor kans na kans. Daarbij werden in een dolle fase van meer dan twee minuten maar liefst vijf kansen op rij onbegrijpelijk gemist. Gallery play van Mpoku, die Boeckx nog probeerde te omspelen waar hij gewoon de 5-0 had kunnen binnen leggen, maar de vernedering was er niet minder om voor de bezoekers.

Zoals altijd had Standard ook vandaag een minder kwartier, dit keer het vijfde. Eerst stond Mboyo moederziel alleen na een vrije trap van Hubert, maar hij kopte naast. Even later moest Kawashima met een kattensprong Van Der Bruggen van een eerredder houden. Als je niet scoort, kan je natuurlijk niet in de wedstrijd komen.

Reza voltrekt de vernedering

De gaten werden ondertussen wel groter in de verdediging van Gent en dat leidde uiteindelijk ook tot de forfaitcijfers. Ono bediende Reza, die wel heel erg veel tijd en ruimte kreeg om op weg te gaan naar Boeckx. Hij omspeelde de doelman kinderlijk gemakkelijk en legde de bal in het mandje.

Even later een soortgelijke fase: twee man van Standard moederziel voor Boeckx. Ono toonde niet egoïstisch en legde af naar Reza. Die had zijn tweede aan de voet, maar werd onderuit gelopen door Maréval. Rood en nieuwe strafschop,die Mpoku alweer koeltjes binnenwerkte. De kelk, de bodem? Neen, nog niet helemaal. Enkele minuten later alweer twee man van Standard vrij. Bulot legde af op Reza, die nu wel zijn tweede wist binnen te prikken.

Even later had Reza zelfs de 8-0 aan de voet, maar hij miste onbegrijpelijk. Erg zal de Iraniër het wel niet vinden. Gumienny besluit - ondanks een aantal wissels in de tweede helft - zelfs geen extra tijd aan te rekenen om de pil niet nog bitterder te maken voor Gent.

Standard gaat zo heel makkelijk richting Europa, AA Gent maakte zich ietwat belachelijk op Sclessin en liet zich te vaak te makkelijk in de luren leggen.