Datum: 03/02/2013 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Lotto Park
Negen van Anderlecht slepen punt uit de brand
Negen van Anderlecht slepen punt uit de brand
Foto: © SC

Het is weer een Clasico geworden die de boeken zal ingaan: drie rode kaarten, emotie met hopen en Anderlecht dat met negen een punt uit de brand sleepte via Gillet. Een topper waar alles in zat: van het slechtste tot het beste. Anderlecht ziet zijn zegereeks wel gestopt bij elf.

Hoogspanning in het Astridpark en dat was te merken aan de nervositeit bij de supporters. De gebeurtenissen in Sclessin lagen echt nog wel vers in het geheugen. Geen speler bij paars-wit die geen revanche wilde en dat werd direct duidelijk. Al na twee minuten stond de thuisploeg op voorsprong. Gillet kwam hoog opgerukt, Praet kreeg de bal niet voorbij Kawashima, maar in de herneming lukte het Biglia wel met een loepzuivere geplaatste bal in de kruising. 

De Argentijn duwde iedereen uit de weg en liep rechtstreeks naar Van den Brom om zijn doelpunt te gaan vieren. De Nederlander maakte immers geen probleem van de afwezigheid van zijn kapitein, zette hem onmiddellijk terug in de basis en liet hem zijn band behouden. Het respect tussen beide is immens groot en dat liet Biglia even publiekelijk zien.

Stoppen slaan door bij Jovanovic

Anderlecht leek het spel naar zich toe te trekken, maar na twintig minuten begingen ze weer de fout mee te gaan in het gevechtvoetbal van de Rouches. Te veel slordigheden op het middenveld en één daarvan brak paars-wit ook heel zuur op. Jovanovic leverde de bal in, Reza stak Batshuayi diep en die schoof naast Proto in doel. De geroemde verdediging leek even ingedommeld en dat werd caash betaald. En bijna was het twee minuten later 1-2 want Reza leek te gaan profiteren van alweer een onbewaakt moment om in de lege kooi te schieten, ware het niet dat Nuytinck het leer nog van de lijn kon halen.

Vainqueur en Buyens overtroefden Kljesten en Biglia in pure fysieke kr acht en dat uitte zich in het spelbeeld waarin Anderlecht de strijd om het middenveld verloor. En Jovanovic maakte het nog wat erger voor zijn ploeg. In een sprintduel met Opare kreeg de Serviër een serieuze duw en vloog tegen de reclamepanelen. De stoppen sloegen weer even door bij Jova en hij rende achter Opare om hem een duw in de rug te geven. Een vlaag van zinsverbijstering en Anderlecht stond met tien.

Gillet maakt gelijk

De Brusselaars hadden het al moeilijk en met een man minder werd het er niet beter op. Odoi en Kanu kwamen er op voor Bruno en Praet, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Integendeel, Bulot passeerde Deschacht nog maar eens, zette voor en Buyens klom hoger dan Odoi om de 1-2 in doel te koppen.

Een bitsig duel waar de ellebogen in het rond vlogen en de geniepige overtredingen schering en inslag waren. Standard ging daar in elk geval beter mee om dan Anderlecht. En de ingekomen Ojo stuitte bij een volgende goeie kans op Proto. Maar een Clasico zit vol verrassende wendingen en ook Standard moest met tien verder na een tackle met gestrekt been van Vainqueur op Gillet. Emotie, doelpunten, rode kaarten... alles zat er weer in.

Anderlecht drukte, maar zag een afschamper van Kouyate op de lat belanden. Anderlecht eindigde met negen na een tweede gele kaart voor Biglia. Maar toch vond de thuisploeg nog de veerkracht om gelijk te maken met een rake kopbal van Gillet. Anderlecht-Standard: er valt altijd iets over te schrijven.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Deschacht Olivier   90' -
Biglia Lucas    90' -
Kljestan Sacha 69' -
Praet Dennis 45' -
Bruno Massimo 45' -
Jovanovic Milan   90' -
De Sutter Tom 90' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Safari Behrang -  
Vargas Ronald -  
Kanu Rubenilson 45' -
Odoi Denis A 45' -
Armenteros Samuel 21' -
Iakovenko Oleksandr -  

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' -
Opare Daniel 90' -
Kanu 90' -
Ciman Laurent 90' -
Van Damme Jelle 90' -
Vainqueur William     90' -
Buyens Yoni  90' -
Bulot Frédéric A 69' -
Mpoku Paul José 90' -
Ghoochanejhad Reza A 55' -
Batshuayi Michy  78' -
  Bank G Beoordeel
Moris Anthony -  
Diabaté Zie -  
Arslanagic Dino -  
Cristea Adrian -  
Ono Yuji 35' -
Cisse Ibrahima 21' -
Ezekiel Imoh 12' -
Herbeleef Anderlecht - Standard

Vooraf