Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Jan Breydel
Anderlecht snel klaar met mak Cercle
Tomas Taecke

Anderlecht heeft zondagavond zonder veel moeite Cercle Brugge opzij gezet. Na twee vroege goals van Mbokani lag de wedstrijd al snel in een beslissende plooi. Met een heerlijke stifter plaatste de man van de wedstrijd een kwartier voor inrukken het orgelpunt (0-3).

Tomas Taecke in Brugge

John Van Den Brom kon geen beroep doen op Deschacht, die nog steeds last had aan de ribben. Kouyaté liep er wel terug bij na zijn Olympisch avontuur. Bij de thuisploeg ontbrak de vertrekkende Rudy, die maandag medisch getest wordt bij het Russische Vladikavkaz. Uchebo kwam daardoor voor het eerst aan de aftrap. Cercle nam een valse start want bij de eerste uitbraak van Sporting was het meteen raak. Odoi mocht ver komen en bediende de vrijstaande Mbokani aan de tweede paal, de Congolees faalde niet (0-1). Groen-zwart stond de openingsgoal veel te eenvoudig toe en was meteen op achtervolgen aangewezen.

Cercle zocht naar een opening maar het was de landskampioen die opnieuw kon dreigen. Mbokani snelde weg van Wils en gaf mooi mee met Gillet, die maar net naast het doel van Verbist mikte. Groen-zwart herstelde het evenwicht qua balbezit maar kreeg halfweg de eerste helft een tweede opdoffer te verwerken. Jovanovic legde goed af op Mbokani die in twee tijden voor de dubbele voorsprong zorgde. Verbist kwam eerst gepast tussen maar moest zich bij de tweede poging van de Anderlecht-spits toch gewonnen geven (0-2). Op het halfuur pareerde de doelman van groen-zwart wel een inzet van Gillet. Voor de rust kreeg Cercle toch nog een kans. Vetokele kopte goed door tot bij Wils, die iets te lang aarzelde en vanop enkele meters over het doel van Proto trapte. Halverwege trok Anderlecht met een comfortabele dubbele voorsprong richting kleedkamers.

Mbokani laat geen kans onbenut

Na drie minuten in de tweede helft mocht De Sutter alleen op Verbist afgaan. De ex-Cercle-spits acteerde te slordig waardoor een mooie kans verloren ging. Groen-zwart speelde meer op de helft van de tegenstander dan voor de pauze, maar echt kansen vloeiden daar niet uit voort. Op het uur viel er aan de overzijde wel een grote mogelijkheid te noteren. Jovanovic kon van dichtbij binnenschuiven, maar Verbist belette hem op sublieme wijze het scoren. Een kwartier voor inrukken speelde de Cercle-doelman zich andermaal in de kijker toen hij een goeie poging van Kanu uit zijn doelvlak wist te slaan. Even later moest de keeper zich toch gewonnen geven. Gillet zette Mbokani alleen voor doel, de Congolees stifte de bal heerlijk voorbij Verbist (0-3).

Via het hoofd van Vetokele vond Cercle tien minuten voor inrukken bijna nog een eerredder. Op voorzet van invaller D'Haene kopte hij helemaal vrijstaand maar net over. In de slotfase kopte Carvalho zelfs nog tegen de paal. Anderlecht boekt een verdiende zege op het veld van Cercle en gaat samen met Club Brugge en Zulte Waregem aan de leiding met zeven punten. Cercle heeft zijn start gemist en bengelt onderaan met één puntje. Groen-zwart moet de komende weken tegen OHL en Lierse punten trachten te sprokkelen.