Datum: 22/07/2012 18:00
Speeldag: Supercup
Stadion: Lotto Park
Anderlecht klopt Lokeren na spektakelrijke tweede helft

Na een moeizame eerste en een veel betere tweede helft heeft Anderlecht aan het langste eind getrokken in de Supercup. In die tweede periode vielen maar liefst vier doelpunten. Uiteindelijk was het Gillet die de winnende treffer tegen de netten joeg.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anderlecht kwam met zijn verwachte elf aan de aftrap. Dus met Deschacht en Wasilewski in het centrum van de verdediging en met Kanu en Praet voor Biglia op het middenveld. Lokeren kon geen beroep doen op Milos Maric, Enes Saglik en Paolo Grbac die nog niet speelgerechtigd waren. Benji De Ceulaer was nog ziek en startte op de bank.

Weinig kansen

Anderlecht speelde dus met Biglia als enige verdedigende middenvelder, maar die kon dat tegen Lokeren heel makkelijk belopen. Ook omdat vooral Praet veel grond bestreek. Het balbezit was dan ook grotendeels voor de thuisploeg, maar het was vooral vooraan dat het lang duurde voor er iets gebeurde tegen de goed georganiseerde defensie. Lokeren loerde op de counter, maar kwam ook niet veel verder dan een paar afstandsschoten die ver naast waaiden en een kopbal van Harbaoui die naast de paal hobbelde.

Veel ruimte om te voetballen was er niet. Het was Anderlecht dat daar het best mee omsprong, want na een balrecuperatie op de eigen helft ging het vlug naar de overkant waar Kanu de bal voor doel bracht. Een Lokers been werkte de voorzet nog weg, maar in de voeten van Dennis Praet die het gaatje in de verste hoek vond. Het was één van de weinige hoogtepunten.

Ouderdomsdeken scoort er twee

Na rust wilden de twee teams hun schade wel snel inhalen. Amper één minuut na de aftrap vond Odoi met een gemeten voorzet de in de lucht verende Mbokani en die kon overhoeks Lazic kloppen. Lang kon Anderlecht niet genieten van zijn dubbele voorsprong, want een minuut later kon ouderdomsdeken Leko profiteren van een misverstand in de paars-witte verdediging.

Proto speelde veel te hard in op Wasilewski waarop die de bal verloor aan de Patosi die de Kroaat bediende. Leko rondde het dan weer wel af met een schitterende stiftbal over Proto. En tien minuten later werd de verdediging weer koud gepakt na wel een mooie aanval van Lokeren. De Ceulaer zette goed voor, maar ervoor was wel een reukje van handsspel van Harbaoui. Helemaal alleen gelaten aan de rand van de zestien mocht Leko nog eens aanleggen en weer mocht Proto de bal uit zijn doel gaan halen.

Spektakel in tweede helft

Het werd een heel aangename wedstrijd om te zien, want het ging snel heen en weer. Lokeren was allesbehalve onder de indruk en kwam regelmatig voor Proto opdagen. Aan de overkant was Mbokani een constante teistering voor de bezoekende verdediging en ook de gretig ingevallen Reynaldo liet zich opmerken.

Anderlecht speelde die tweede helft vooral aanvallend zoals John van den Brom het wil. Verdedigend zat het nog niet echt goed, maar daar is het ontbreken van de twee vaste centrale verdedigers waarschijnlijk niet vreemd aan. De Nederlander zag ook zijn tweede aanvallende middenvelder een rol opeisen met een perfecte assist op Gillet. Met een droge knal ging het leer via de deklat in doel: 3-2. We hebben al minder attractieve helften gezien. Mbokani had tot twee keer toe de kans om de score nog hoger op te drijven, maar schoot over en tegen de paal.

Lokeren liet zich zeker niet afslachten, maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen het aanvallende geweld. Als Anderlecht ook achteraan zijn zaakjes op orde krijgt, moet de voorronde van de Champions League geen probleem vormen.