Datum: 01/12/2013 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Lotto Park
Georganiseerd Cercle doet Anderlecht wankelen
Georganiseerd Cercle doet Anderlecht wankelen
Foto: © SC

Twee kansen: zoveel voetbalde Cercle Brugge op negentig minuten bij elkaar, maar het was wel bijna genoeg voor een puntendeling. Kabananga maakte de openingstreffer van Bruno ongedaan die ook een penatly miste, maar vijf minuten voor tijd sloeg Mitrovic toe en bezorgde Anderlecht de drie punten.

Een vast elftal bouwen lijkt er voor Anderlecht dit seizoen niet in te zitten. Tegen Cercle moest Van den Brom weeral schuiven met zijn pionnen door het uitvallen van Olivier Deschacht. De linksachter heeft weer last van zijn getormenteerde enkel en een operatie lijkt zich stilaan dan toch te gaan opdringen. Nuytinck mocht weer op de bank plaatsnemen en zo werd er plaatsgemaakt voor de eerste basisplaats van Ronald Vargas en Kouyate schoof dus terug naar het centrum.

Weer weinig voorzetten

Op papier heb je meer voetballend vermogen in de ploeg, maar we benadrukken 'op papier', want de linkerflank van Vargas werd aanvankelijk amper gebruikt en langs rechts geraakte Bruno de eerste 20 minuten slechts één keer voorbij Buysse vooraleer hij gestuit werd door Delle. Het enige andere gevaar dat we daarna nog konden noteren was een schot van Kljestan net naast.

Mitrovic moet voorzetten krijgen, horen we nu al weken, maar zijn ploegmaats hebben blijkbaar weinig zin die te geven. De Serviër werd constant door het centrum aangespeeld en daar stond hij telkens tegenover twee of drie verdedigers. Staelens hamerde op organisatie en die stond er, maar aanvallend stelde de Vereniging amper iets voor. Kouyate en Mbemba voetbalden in een zetel.

Uitgerekend Kabananga

Het was uiteindelijk Bruno die de ban brak met zijn zesde van het seizoen en op de manier waarop hij het al de hele tijd probeerde. Vanop zijn flank sneed hij met de bal naar binnen en deponeerde het leer mooi in de verste hoek. Het startsein voor meer en beter aanvallend voetbal voor Anderlecht en Vargas die meer betrokken werd in het spel, maar Cercle bezweek niet helemaal.

Tijdens de rust zal Staelens waarschijnlijk zijn jongens gewezen hebben om zorgvuldiger met de counters om te springen. Veel zorgvuldiger met kansen kan je alvast niet omspringen. Na een kwartier in de tweede helft werd Kabananga, uitgerekend ex-Anderlecht-speler, het straatje ingestuurd en hij maakte de enige kans van groen-zwart heel koelbloedig af. Extra pijnlijk omdat even voordien Anderlecht een penalty onthouden werd voor handsspel van Van Acker. En paars-wit ontsnapte zelfs aan een achterstand toen Mertens moederziel alleen naast kopte.

Gemiste penalty uitgewist door Mitrovic

Anderlecht drong aan, maar legde weinig overtuiging aan de dag voor doel. Als Proto Acheampong tien minuten voor tijd nog eens kon lanceren met een verre uitworp, moest Buysse aan de andere kant in de zestien aan de noodrem gaan hangen. Penalty en we moeten het vervolg zeker niet meer verklappen? Bruno, beste man op het veld, zette zich achter de bal en... miste.

Iedereen bij Anderlecht aan het vloeken, maar één goeie actie van Mitrovic verzoende iedereen weer met elkaar. De Serviër maakte plaats voor zichzelf en schoot onhoudbaar in de korte hoek. Het leverde de thuisploeg de drie punten op, maar die moesten zwaarder bevochten worden dan eerst gedacht.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 6
Vanden Borre Anthony 90' 8
Kouyate Cheikhou 90' 7
Mbemba Mangulu Chancel 90' 8
N'Sakala Fabrice 90' 7
Kljestan Sacha 90' 7
Praet Dennis 77' 7
Gillet Guillaume 77' 5.5
Bruno Massimo 90' 8
Mitrovic Aleksandar  90' 4.5
Vargas Ronald 68' 6.5
  Bank G Beoordeel
Acheampong Frank Opoku 22' 6
Cyriac Gohi Bi 13' 5.5
Tielemans Youri 13' 5.5
Najar Rodriguez Andy Aryel -  
Kaminski Thomas -  
De Zeeuw Demy -  
Nuytinck Bram -  

Cercle Brugge Cercle Brugge

  Speler G Beoordeel
Delle Joris 90' 6
Cornelis Hans 90' 5
Mertens Gregory 90' 5
Van Acker Thibaut 90' 5
Buysse Bart   90' 5
Van Roose Karel 90' 5
Smolders Tim 88' 5
D'Haene Kristof 90' 5
Uchebo Michael 79' 5
Kabananga Junior 90' 5
Van Eenoo Lukas A 88' 5
  Bank G Beoordeel
Buyl Stephen 11' 5
Monachello Gaetano 2'  
Etock Gaël Junior 2'  
Deconinck Jilke -  
Staelens Alessio -  
Coppens Jo -  
Dewaele Gilles -  
Herbeleef Anderlecht - Cercle Brugge

Vooraf