Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Guldensporenstadion
Zulte Waregem verbrodt Kortrijkzaans feestje in slotminuten
Manuel Gonzalez

KV Kortrijk en Zulte Waregem hebben het in het burenduel op een 1-1-gelijkspel gehouden. De thuisploeg leek lange tijd op weg naar een overwinning, maar in de slotfase tekende Habib Habibou voor de gelijkmaker.

Cédric De Volder in Kortrijk

Het Guldensporenstadion zat voor deze Zuid-West-Vlaamse kermis al een uur voor de aftrap goed vol. Beide supporterskernen – niet meteen de beste vriendjes – bestookten elkaar met gezangen. Daar trokken de coaches zich echter weinig van aan. Francky Dury koos voor dezelfde elf namen die op het Europese toneel de aandacht naar zich toe trokken. Hein Vanhaezebrouck hield Benito Raman dan als joker op de bank.

De Smet alomtegenwoordig

De spelers lieten zich van bij aanvang inspireren door het vuurwerk dat voor de partij de lucht werd ingeknald. Na amper drie minuten eiste Serge Gumienny al een hoofdrol op. De scheidsrechter legde de bal op de stip na licht contact tussen Junior Malanda en Stijn De Smet. De voetbalgoden toonden zich echter rechtvaardige rechters: Sammy Bossut hield Ivan Santini van het openingsdoelpunt.

De Kerels lieten de kopjes echter niet hangen en trokken verder op strooptocht. Elimane Coulibaly miste tot twee keer toe een kopbalkans, maar het bleek echter uitstel van executie. Gertjan De Mets spleet de verdediging open en de vrijstaande De Smet liet Bossut geen kans. KVK werd op die manier beloond voor de aanvallende intenties: 1-0.

Geen hout, geen pijlen

Essevee zette daar dan weer bitter weinig tegenover. Zelfs topoverleg tussen Francky Dury en Davy De fauw bracht amper zoden aan de dijk. De vice-kampioen had nochtans best wel goede bedoelingen. Zo had Darren Keet beide benen meer dan nodig om Thorgan Hazard van een succesje te houden. Maar eigenlijk had Zulte Waregem voor de rust het hout niet in huis om dodelijke pijlen te maken.

De koffie – wellicht zonder het bijhorende koekje – bij de rust leek vooral de bezoekers te inspireren. Habib Habibou wilde echter niet weten van een snelle gelijkmaker. Sven Kums – niet al te gelukkig op het veld van zijn voormalige werkgever – haalde de achterlijn en legde de bal panklaar voor de Centraal-Afrikaan. De bal stierf een trage dood op het doelhout.

Terechte draw

Essevee had dat hout in de tweede helft duidelijk wel gevonden. KVK kon het hoge tempo – mede door de rode kaart voor De Smet – niet volhouden.  Toch brak de thuisploeg aanvankelijk niet. Al had Keet toch enige moeite met een pegel van Malanda. Het bleef echter opletten voor de vlijmscherpe counters van Kortrijk. Benito Raman sprong, vloog en spurtte immers  naar alles wat bewoog.

Dury ontbond in de slotfase al zijn duivels door met vijf spelers vol voor de aanval te kiezen. En dat wierp zijn vruchten af. Al duurde het tot de absolute slotfase vooraleer de gelijkmaker viel. Habibou troefde Michaël Heylen af en knalde de bal voorbij een verbouwereerde Keet.

Al bij al verdiende deze wedstrijd een gelijkspel. KVK springt door het gelijkspel over Sporting Lokeren naar de zesde plaats en kan zich troosten met het gegeven dat POI momenteel binnen is. Zulte Waregem hijst zich naast Club Brugge op een tweede plaats. Al hebben beide teams natuurlijk nog een lange weg af te leggen.