Datum: 01/09/2013 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Regenboogstadion
Essevee wint met 4-3 van Anderlecht na spektakelrijke tweede helft
Essevee wint met 4-3 van Anderlecht na spektakelrijke tweede helft
Foto: © SC

Zulte Waregem heeft de punten aan de Gaverbeek gehouden. Na een spektakelstuk werd het 4-3 voor de thuisploeg, tegen een in de eerste helft heel bleek Anderlecht. Hazard bewees zijn klasse, Berrier besliste de match in de absolute slotfase.

Aernout Van Lindt in Waregem

Zulte Waregem begon dankzij de kwalificatie voor de poules van de Europa League mogelijk met vertrouwen en ietwat vermoeide benen aan de clash met landskampioen Anderlecht. Vorig jaar pakte Essevee 7 op 12 tegen paars-wit en het wou ook dit jaar goede resultaten neerzetten in de toppers.

Francky Dury opteerde ongeveer voor hetzelfde elftal als vorige donderdag in Nicosia, op een wijziging na: Trajkovski is ondertussen bij KV Mechelen en Jens Naessens, de man van het verlossende doelpunt in Cyprus, mocht in de basis starten. Bij Anderlecht ook de verwachte elf aan de start.

Zeer bleke landskampioen op voorsprong

Van die vermoeide benen was weinig te zien bij Essevee, van het vertrouwen des te meer. Het greep de match meteen beet en kwam er een paar keer goed uit, maar Habibou en Naessens deden te weinig met de halve kansjes.

Zulte Waregem hield de bal goed in de ploeg en zat kort op de man, maar toch: het viel vooral op hoe pover Anderlecht acteerde. Bij uittrappen van Proto had hij nauwelijks een aanspeelpunt, centraal achterin rommelde het opnieuw en Deschacht flirtte zelfs met rood: eerst terecht geel voor een fout op Hazard en ook daarna nog een aantal keer dicht bij een karton.

Toch klom Anderlecht op voorsprong, na balverlies bij de thuisploeg. De bal van D’Haene was te hard op Malanda en die miste zijn controle. Milivojevic profiteerde en stak mooi diep naar Kljestan, die koel afwerkte. 0-1, zwaar tegen het spelbeeld in weliswaar.

Hazard toont zijn klasse

Daarna was het aan Thorgan Hazard om nogmaals zijn waarde te tonen voor Zulte Waregem: eerst trapte hij een vrije trap net naast, even later was het toch prijs – niet voor het eerst dit jaar op prima aangeven van Ibrahima Conté. Het thuispubliek jende de bezoekers “Thorgan is van ons, Thorgan is van ons.” Een oververdiende gelijkmaker overigens en tevens de ruststand.

Na de koffie zette Anderlecht even de neus aan het venster, maar daarna was de thuisploeg weer baas. Kouyaté legde Habibou neer in de zestien: penalty voor de thuisploeg, rood voor Kouyaté. Iedereen kan een strafschop missen en na Romelu Lukaku kunnen we nu ook Thorgan Hazard op lijstje met missende spelers zetten. Lang hoefde hij echter niet te treuren, want uit de daaropvolgende corner was het raak: Skúlason kopte de hoekschop tegen de touwen.

Nog drie doelpunten, uitsluitingen voor beide Olli’s

Meteen het teken voor een spektakelrijk laatste halfuur aan de Gaverbeek: eerste maakte Suarez gelijk na een lekker pasje van Mitrovic. Die aanwinst toonde trouwens op een helft meer dan heel wat Anderlechtspelers in een hele match, daar gaat de lanskampioen nog veel plezier aan beleven, al kon hij zijn match niet bekronen met een doelpunt.

Ook de thuisploeg viel nog met tien, na een elleboog van Skúlason op Milivojevic. Met tien tegen tien was het alsnog Essevee die op voorsprong klom, via een kopbal van D’Haene – alweer na een hoekschop van Hazard.

En nog was het niet gedaan, want ook De Zeeuw kon – alweer na een vlijmscherpe pass van Mitrovic – de 3-3 binnentikken. In de slotfase pakte ook Olivier Deschacht nog een tweede gele kaart.

Berrier met de beslissing - in zijn laatste minuten voor Essevee?

De daaropvolgende vrije trap van Hazard werd meteen binnengekopt door Franck Berrier, die net daarvoor in de plaats van Conté was gekomen. Blijft hij alsnog aan de Gaverbeek of was dit een ultiem afscheidscadeau?

4-3 werd het zo na een knotsgekke partij in het Regenboogstadion, waardoor Zulte Waregem ook 9 op 9 pakt in eigen huis en terug tweede wordt in de stand. Anderlecht moet zich vooral optrekken aan een sterke Mitrovic. Over de rode kaarten zal vermoedelijk nog een en ander gezegd worden.

Opstellingen

Zulte Waregem Zulte Waregem

  Speler G Beoordeel
Bossut Sammy 90' 8
De fauw Davy 90' 8
D'Haene Karel 90' 8
Colpaert Steve 90' 7
Duplus Frédéric 90' 8
Skúlason Ólafur  71' 7
Malanda Junior 90' 7
Hazard ThorganA A A 90' 9.7
Conté Ibrahima Sory A 90' 9.7
Habibou Habib 90' 6
Naessens Jens   90' 8
  Bank G Beoordeel
Verboom Bryan -  
Bruzzese Sébastien -  
Vandenbroucke Niels -  
Caceres Raphaël -  
Toudic Julien -  
N'Diaye Mamatou -  
Berrier Franck -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 5
Gillet Guillaume 90' 5.5
Kouyate Cheikhou   52' 4.3
Nuytinck Bram 90' 5
Deschacht Olivier     90' 2.3
Kljestan Sacha 90' 5.8
Milivojevic Luka A   90' 5
Praet Dennis 56' 4.8
Bruno Massimo 45' 5
Suarez Matías  90' 7.5
Acheampong Frank Opoku 65' 4.8
  Bank G Beoordeel
Mitrovic Aleksandar A A 45' 8.7
Mbemba Mangulu Chancel 34' 5
De Zeeuw Demy 25' 6.8
N'Sakala Fabrice -  
Cyriac Gohi Bi -  
Kaminski Thomas -  
Tielemans Youri -  
Herbeleef Zulte Waregem - Anderlecht

Vooraf