Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Luminus Arena
Genk wint spektakelmatch tegen Zulte Waregem: 5-2
Robby Morren

Racing Genk en Zulte Waregem hebben zondagavond reclame voor het Belgisch voetbal gemaakt. In een partij met 7 doelpunten, drie strafschoppen en een rode kaart trok Genk aan het langste eind. De bekerwinnaar won met 5-2, de eerste competitienederlaag van Zulte Waregem is een feit.

Robby Morren in Genk

Mario Been kon geen beroep doen op de geblesseerde De Ceulaer. De Nederlandse coach bracht de verwachte elf aan de aftrap met Vossen en Mboyo als spitsenduo. Francky Dury wijzigde het team dat Anderlecht versloeg noodgedwongen op één plaats: nieuwkomer Kums kwam in de plaats van de geschorste Skulason.

Opnieuw een snelle tegengoal

“Ik ben tevreden over mijn achterlijn. Tijdens de tweede helft is Charleroi niet meer over de middenlijn geweest”, zo was Mario Been vrijdag op de persbabbel vol lof over zijn defensie. Er moet ongetwijfeld een zware Nederlandse vloek over zijn tong gerold zijn toen de wedstrijd twee minuten bezig was. Koulibaly speelde de bal slecht in, dit krijgt de Senegalees maar niet uit zijn spel, en Hazard kon er mee aan de haal gaan. De nummer 10 van Essevee bediende Habibou met veel gevoel en die gaf Köteles het nakijken. Een hele mooie goal en Genk was alweer na enkele minuten op achtervolgen aangewezen. (0-1)

Afgekeurde goal, geen penalty

Genk trok naar voor op zoek naar de gelijkmaker en er kwamen mogelijkheden maar het was telkens net niet. Mboyo krulde een bal naast en ook een kopbal van Vossen ging centimeters naast en de aanvoerder stuitte van dichtbij op Bossut. Na een kwartier trilden de netten achter de rug van de Essevee-goalie maar Nzolo keurde de het doelpunt onder luid protest af. De lijnrechter gaf aan dat de bal over de achterlijn was geweest voor Tshimanga voorzette.

Ondertussen moest Köteles aan de overkant aan de bak toen De fauw hard uithaalde. Kort na het halfuur ging Thomas Buffel neer in de zestien na contact met Verboom. Heel Genk vroeg om een strafschop maar Nzolo reageerde niet.

Mboyo ijzersterk

Zulte Waregem slaagde er nog amper in om tegen te prikken. Met nog 8 minuten te gaan voor de pauze wisten de Limburgers het veldoverwicht eindelijk om te zetten in een doelpunt. Het was Mboyo die voor het eerst de weg naar de netten vond in de Cristal Arena. Hij duwde een voorzet van Buffel onder Bossut. 1-1 was de ruststand.

Het begin van de tweede helft bracht spektakel. Binnen tien minuten schilderde Camus een vrije trap enig mooi op de lat, krulde Habibou het leer net naast, trof ook Naessens via een voet van Köteles de lat en liepen Buffel en De fauw tegen een geel karton aan.

Strafschop maar geen rood

Na een kwartier ging Vossen neer in de zestien na een duw van Verboom. Nzolo aarzelde nog even maar kon niet anders dan naar de stip wijzen. Verboom was de laatste man en de ref ging met de hand naar de achterzak maar bedacht zich uiteindelijk en hield het bij een geel karton. Mboyo nam plaats achter de bal en stuurde Bossut de verkeerde kant op. (2-1)

Het Genkse bestuur moet zich in de handen gewreven hebben want het spitsenduo Vossen – Mboyo draaide op volle toeren. Tweemaal in twee minuten leverde Mboyo een perfecte assist op Vossen die de weg naar de netten weer heeft gevonden. (4-1)

Koulibaly weer in de fout

Met nog een dik kwartier te gaan, ging de bal ook voor Zulte Waregem op de stip. Koulibaly beging een fout op Conte en ook hij kreeg een geel karton achter zijn naam. Hazard trapte de penalty perfect binnen, in het dak van het doel. (4-2)

Zulte Waregem probeerde in het slot nog wel iets te doen aan de achterstand maar daardoor kwam er meer ruimte voor Genk. Bossut redde nog pogingen van Vossen en Camus. In de extra tijd haakte Malanda Gorius nog in de zestien en kreeg Genk zijn tweede strafschop. Malanda moest met rood van het veld en Gorius legde de 5-2 eindstand vast. Genk klimt de top zes opnieuw binnen dankzij deze zege.