Datum: 25/07/2014 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Bia en Carcela knallen jong Standard op akker voorbij Charleroi
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Bia en Carcela knallen jong Standard op akker voorbij Charleroi
Foto: © Photonews

Een fel verjongd Standard begon aan de competitie met een vlotte 3-0 zege in de Waalse derby tegen Charleroi. Bia besliste voor de rust twee maal het pleit, Carcela dikte nog aan met een knappe vrije trap.

Sander De Graeve in Luik

Op een afschuwelijke grasmat mochten Standard en Charleroi de Jupiler Pro League uit de zomerslaap trappen. In de hoeken lag het vol zand, in het midden en aan de doelmonden stapelden de putten zich op. Overvloedige regenval zou aan de basis van het probleem liggen.

Standard stuurde een hoop jonge veulens die weide op. Jongens als Arslanagic en Ezekiel kenden we al wat beter, maar in het hart van het middenveld vonden we Marquet en Lumanza terug. Vorig seizoen liepen daar jongens als William Vainqueur en Yoni Buyens.

Dankzij het jeugdig enthousiasme combineerde Standard chaos met tomeloze inzet. De eerste twintig minuten overspoelden ze een nochtans aardig gestart Charleroi. Mujangi Bia kon al snel profiteren van weinig overtuigend verdedigend werk bij de Zebra’s.

De winger liep eerst doodleuk de hele linkerflank af tot aan het doel van Mandanda. Tot zijn eigen verbazing huppelde de bal door de benen van de doelman tegen de touwen. Enkele minuten later was het opnieuw prijs voor Bia.

Terreinverzorger Luzon

Dit keer begon hij op de rand van de zestien, zette met wat geluk twee slapende verdedigers in de wind en vond hij opnieuw het gaatje tussen de benen van onze onfortuinlijke vriend Mandanda. Daarna liep het voor geen meter meer bij Charleroi. Mazzu greep al op het half uur in en haalde Houdret naar de kant voor Tainmont in de hoop het middenveld terug te winnen.

Charleroi herpakte zich, maar voor de rust zagen we geen goals meer. Onder dreigende grauwe wolken werd de kleedkamer opgezocht. Na de koffie kregen we nagenoeg hetzelfde spelbeeld, al ging het veld steeds meer lijken op de wei van pakweg Tomorrowland. Luzon danste zelfs eens het veld op om een iets te diepe put te dichten.

Volksheld Carcela kon iets voor het uur de score uitdiepen. Hij plaatste een vrije trap magistraal over de muur en in het hoekje. Standard speelde daarna de partij uit, maar verzuimde om de rekening nog duurder te maken voor de Carolo's. Ezekiel had niet genoeg aan gewoon Mandanda te passeren en wou de doelman een tweede keer ronden in dezelfde actie. Een grote kans ging verloren.

En de Carolo's? Bij hen leek enkel Ndongala er echt zin in te hebben. Kawashima moest nog een machtige knal van hem over doel tikken. Aan de overkant zag Van Damme een gelijkaardig schot sterven op de paal. Standard won makkelijk en gaf een flukse indruk. Of het piepjonge middenveld die prestatie in de toppers kan herhalen, is nog af te wachten. Voor de zekerheid komt er daar best iets bij.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' 6
Stam Ronnie 90' 5
Teixeira Jorge 90' 5
Arslanagic Dino 90' 7
Van Damme Jelle 90' 7
Marquet François A 90' 4.5
Lumanza-Lembi Tortol 73' 5
Carcela Mehdi âš˝ 77' 7
Mujangi Bia Geoffrey âš˝ âš˝ 90' 6
Ezekiel Imoh 90' 6
De Camargo Igor 88' 5.5
  Bank G Beoordeel
Ajdarevic Astrit 17' 6
Mbombo Lokwa Yanis 13' 3
Mmaee Samy 2'  
Bulot FrĂ©dĂ©ric -  
Yasar Ali -  
Milosevic Deni -  
Hubert Guillaume -  

Charleroi Charleroi

  Speler G Beoordeel
Mandanda Parfait 90' 5
Diandy Cristophe 90' 3.5
Dewaest Sebastien   90' 5
Martos Francisco Javier   90' 4
Marinos Stergos   90' 5
N'Ganga Francis 90' 5
François Guillaume 62' 6
Houdret Kenneth 30' 2.5
Ndongala Dieumerci   90' 7
Kebano Neeskens 90' 3
Kitambala Lynel Darcy 76' 4
  Bank G Beoordeel
Tainmont Clément 60' 6
Coulibaly Kalifa 28' 6
Rossini Giuseppe 14' 4.5
Daf Mohamed -  
Vandermeulen Maxime -  
Gálvez LĂłpez Jessy -  
Willems Steeven -  
Herbeleef Standard - Charleroi

Vooraf