Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Jan Breydel
Tien Bruggelingen overleven Gentse storm
Manuel Gonzalez

Club Brugge en KAA Gent hebben het in de Slag om Vlaanderen op een 2-2-gelijkspel gehouden. Club moest bijna een volledige tweede helft met z'n tienen verder na rood voor Oscar Duarte, hield stand en kwam in de slotfase zelfs nog gevaarlijk opzetten.

Cédric De Volder en Sander De Graeve in Brugge

Jan Breydel ademde de sfeer van de grootse dagen uit voor deze Slag om Vlaanderen. Club Brugge vierde voor de aftrap boegbeeld Raoul Lambert in de hoop dat het de elf huidige gladiatoren zou inspireren. Victor Vazquez, één van de voortrekkers van de huidige generatie, was er door een neusbreuk niet bij vanaf de eerste minuut.

Gent domineert, De Sutter profiteert

Het waren echter de Buffalo’s die vanaf de eerste minuut het voorbeeld van Lotte opvolgden. Christophe Lepoint – drager van de aanvoerdersband bij afwezigheid van de geblesseerde Sven Kums – legde het leer klaar voor Danijel Milicevic. De Zwitser met Servische roots krulde het ronde kleinood vervolgens voorbij een zwevende Mathew Ryan in het kruis, 0-1.

De Gentse dominantie was in het eerste halfuur overduidelijk, maar de Oost-Vlamingen vertikten de klus al te klaren. Ryan redde de blauw-zwarte meubelen op een bom van Renato Neto en werd daar quasi onmiddellijk voor bedankt door Tom De Sutter. Rafinha ging onder de voorzet van Thomas Meunier door en de voormalige prijsschutter van RSC Anderlecht veegde de blauw-zwarte nul van het scorebord, 1-1.

Duarte vroegtijdig naar de douche

En de ongeschreven wet in het voetbal – kansen missen, tol betalen – bleek nog maar eens bevestigd. Op slag van rust nam Felipe Gedoz een corner, De Sutter schudde Rami Gershon af en trapte zijn tweede van de middag voorbij een verbouwereerde Sels. De doelman van KAA Gent had nog geen bal gepakt, maar de 2-1-ruststand stond wel op het bord.

De tweede helft was nog maar een paar minuten oud of het spel zat – zoals altijd in deze Slag om Vlaanderen – nog maar eens op de wagen. Oscar Duarte liet zich de bal veel te gemakkelijk ontfutselen door Benito Raman. De Costa Ricaanse verdediger van Club ging eerst aan het truitje van de flankaanvaller hangen en trok vervolgens een tweede keer aan de noodrem. Bart Vertenten twijfelde niet: rood.

Ryan met (zeldzaam) foutje

De bezoekers trokken vol in de aanval, maar het bleef opletten voor de blauw-zwarte counters. De Sutter gaf Sels zelfs nog twee keer het nakijken, maar zijn doelpunten werden telkens (terecht) afgekeurd wegens buitenspel. En dan gebeurde het ondenkbare voor blauw-zwart. De betrouwbare Ryan liet zich op een zeldzaam foutje betrappen en liet een schuiver van Rafinha door de handen glippen, 2-2 en alles opnieuw te herdoen.

Club kreeg in het laatste halfuur van de partij een ware Gentse tsunami over zich heen. Toegegeven: ook wij hadden ons wedcouponnetje al verstuurd in het voordeel van de bezoekers, maar blauw-zwart hield stand. In de blessuretijd hield Sels Club met een ultieme voetreflex zelfs nog van de overwinning. Op die manier blijven de verhoudingen tussen beide elftallen na het voetbalweekend ongewijzigd. Club staat tweede in de stand met een puntje meer dan de derde geklasseerde Buffalo's.