Datum: 30/11/2014 14:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Lotto Park
Vazquez verbrodt feestje van Deschacht en Proto
Vazquez verbrodt feestje van Deschacht en Proto
Foto: © SC

Victor Vazquez heeft met een schitterende uithaal de match van Olivier Deschacht verprutst. De verdediger van Anderlecht was eerst matchwinnaar met een assist en een goal en Proto pakte een penalty, maar in de slotfase maakte Vazquez zijn tweede: een beauty.

Johan Walckiers en Cédric De Volder in Anderlecht

Anderlecht kreeg te maken met een fel opzittend Club Brugge, dat de hele centrale as zwaar onder druk zette. Michel Preud'homme kon zijn belofte dat hij vrank en vrij ging komen voetballen aanvankelijk echter niet waarmaken. Pas nadat Vazquez na een kwartier meer in het spel betrokken werd, ging blauw-zwart zijn spel van de voorbije weken spelen.

Spelverdelers aan het feest

En dan was het ook alle hens aan dek bij Anderlecht. Defour moest als echte pitbull alle gaten toelopen die er kwamen omdat Club een mannetje meer had op het middenveld. Als Tielemans de bal dan knullig nog kwijtspeelde in de zestien, moest Proto een eerste keer de meubelen redden op een vrije trap van Vazquez. 

Diezelfde Vazquez schilderde even daarna een vrije schop rechtstreeks binnen dankzij goed storend loopwerk van De fauw. Club op voorsprong en Hasi begon aan de zijlijn met het oplapwerk. Gebalde vuist en vooral richting Praet liet hij blijken dat hij meer aan de bal moest komen. En ja, net als Preud'homme had hij gelijk, want eens Praet de bal begon te voelen, werd Anderlecht beter.

Maar de beste kansen waren voor een snel tegenprikkend Club. Izquierdo werd nog twee keer van een doelpunt gehouden: één keer door Proto, één keer door zichzelf toen hij voor een open doel hoog overtrapte. Een misser van formaat. 

Deschacht kroont zich tot matchwinnaar

Maar Praet dus, beter in de match en toen Deschacht het overzicht behield aan de zestien vond Praet het gaatje tussen de uitgestrekte armen van Ryan en de paal. Knap gedaan, maar zonder Proto stond Club altijd al op een beslissende voorsprong, want net voor rust haalde hij ook nog de bal uit de voeten van De Sutter. De twee nummers 10 op het veld hadden echter ook hun visitekaartje afgegeven. 

Tijd om zelf ook eens met de eer te gaan lopen, moet Olivier Deschacht gedacht hebben. Anderlecht domineerde de tweede helft - zelfs zonder de gewisselde Defour - en Deschacht rukte geregeld zelf mee op. Tielemans stak het vuur aan de lont met een schot van ver en zweepte het publiek nog even op. Hij nam zelf de hoekschop en Najar kopte richting doel. In de kluts werkte Deschacht het leer voorbij Ryan. Dolle vreugde en een antwoord op de kritiek aan zijn adres.

Het moment van Proto

Dat belooft voor zijn reactie straks. Maar goed, Club kwam er amper nog aan te pas en als Ryan het schot van Kljestan niet met een wondersave uit zijn doel had gehouden, was de wedstrijd gespeeld geweest. Vazquez, zo doodmoe gestreden als het maar kan, vertikte het nog uit te halen binnen de zestien en zocht naar de assist. En dan: Vanden Borre haakte Refaelov in de zestien.

Penalty en werkje voor Timmy Simons. Die mist er toch nooit twee op een rij zeker? Buiten Silvio Proto gerekend. De doelman hield Simons van de gelijkmaker. Het moment van de doelman. Dat net als dat van Deschacht verprutst werd door de schitterende vrije trap van Vazquez, een streep rechtdoor de winkelhaak in. En zo eindigde de topper alweer op 2-2. Wel een aangenaam schouwspel.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Vanden Borre Anthony 90' -
Mbemba Mangulu Chancel   90' -
Deschacht OlivierA 90' -
Acheampong Frank Opoku 90' -
Defour Steven   56' -
Tielemans Youri 90' -
Najar Rodriguez Andy Aryel A 78' -
Conté Ibrahima Sory 90' -
Praet Dennis 90' -
Mitrovic Aleksandar   90' -
  Bank G Beoordeel
Kljestan Sacha 34' -
Kawaya Andy 12' -
Dendoncker Leander -  
Cyriac Gohi Bi -  
Colin Maxime -  
Roef Davy -  
Kabasele Nathan -  

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Ryan Mathew 90' -
De fauw Davy 90' -
Mechele Brandon 90' -
Duarte Óscar 90' -
De Bock Laurens 90' -
Simons Timmy 90' -
Vormer Ruud   83' -
Vazquez Victor ⚽ ⚽ 90' -
Refaelov Lior   90' -
De Sutter Tom 75' -
Izquierdo Mena José Heriberto 59' -
  Bank G Beoordeel
Castillo Nicolás 15' -
Storm Nikola 7'  
Menegazzo Fernando -  
Dioudis Sokratis -  
Silva Gajardo Francisco Andrés -  
Meunier Thomas -  
Herbeleef Anderlecht - Club Brugge

Vooraf