Datum: 06/12/2014 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Le Canonnier
Anderlecht blameert zichzelf op Le Canonnier
Anderlecht blameert zichzelf op Le Canonnier
Foto: © photonews

Anderlecht heeft een serieuze blamage opgelopen op het veld van Moeskroen- Péruwelz. De Henegouwers stonden na een halfuur al 3-0 voor tegen een Brusselse falanx die nooit de indruk gaf om voor de drie punten gekomen te zijn.

Johan Walckiers in Moeskroen

Laten we eens beginnen met te zeggen wat er allemaal verkeerd liep bij Anderlecht. Daar zijn we wel al even zoet mee trouwens. Op het middenveld was er geen schijntje samenwerking tussen Kljestan en Tielemans. De twee lieten Kevin Vandendriessche, goeie voetballer maar ook geen sneltrein, constant infiltreren... zonder te volgen.

Kljestan en Tielemans: dramatisch

Resultaat: twee goals in negen minuten van... Kevin Vandendriessche. Bij de eerste troefde hij Deschacht af, maar die moest even het gat van dertig meter gaan dichtlopen dat Acheampong had laten vallen. Desastreus verdedigen ook bij de tweede. Weeral vanop de linkse flank kon Langil moederziel alleen voorzetten tot bij... Kevin Vandendriessche: 2-0.

En Vandendriessche zette zich zelf ook nog eens door op links. Zijn pass kwam tot bij Langil en Mbemba duwde zijn schot zelf maar in doel. 3-0 na 25': dat was al van 1998 geleden toen het 6-0 werd in het Westelse Kuipje.

Het duidelijke signaal van Hasi

Tielemans was een ware ramp: geen enkele pass kwam aan, Kljestan van hetzelfde laken een pak. Hasi furieus naar de kleedkamer en beide middenvelders mochten zich gaan douchen. Al had ook Acheampong wel een reprimade verdiend. Samuel Bastien en Leander Dendoncker mochten het centrum gaan bevolken. Duidelijker kan een signaal moeilijk zijn.

Oh ja, Mbemba had in de eerste helft nog gemilderd tot 3-1, maar dat leek een fait divers in de kantlijn van een desastreuze prestatie van paars-wit. In de tweede helft begon Anderlecht onoordeelkundig aan te vallen. Lange ballen à volonté en Hasi maar sakkeren. Niemand die luisterde.

Amper een kans werd er bij elkaar gevoetbald. Of het moet het kopballetje van Kabasele geweest zijn, of die trap die dezelfde Kabasele richting tribunes jaagde. En toen Diaby nog eens gelanceerd werd, moest Proto aan de noodrem gaan hangen. Dat deed hij dan ook met overtuiging: voeten vooruit en penalty. Michel besliste het lot van de treurende landskampioen vanop de stip. De 4-2 van Cyriac was - weeral - een fait divers.

Anderlecht begaat terug een misstap tegen een kleinere ploeg. Het lijkt wel een thema te gaan worden. Is het dan zo moeilijk om je op te laden voor de tegenstanders met minder naam en faam?

Opstellingen

Moeskroen Moeskroen

  Speler G Beoordeel
De Vlamynck Patrick 31' -
Boli Kévin 90' -
Delacourt Benjamin 90' -
Mezague Teddy 90' -
Mohamed Dimitri 90' -
Dingome Tristan 90' -
Michel Julian 90' -
Vandendriessche Kévin ⚽ ⚽   90' -
Langil Steeven   90' -
Diaby Abdoulay A 90' -
Pennacchio Sébastien A   74' -
  Bank G Beoordeel
Cros Pierrick 59' -
Badri Anice 16' -
Verstraete Birger -  
Houzé Jérémy -  
Gano Zinho -  
Jeanvier Julian -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio   90' -
Vanden Borre Anthony A   90' -
Mbemba Mangulu Chancel ⚽ ⚽ 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Acheampong Frank Opoku 90' -
Kljestan Sacha 45' -
Tielemans Youri 45' -
Kabasele Nathan 90' -
Conté Ibrahima Sory 79' -
Praet Dennis   90' -
Cyriac Gohi Bi 90' -
  Bank G Beoordeel
Dendoncker Leander 45' -
Bastien Samuel 45' -
Kawaya Andy 11' -
Colin Maxime -  
Heylen Michaël -  
N'Sakala Fabrice -  
Roef Davy -  
Herbeleef Moeskroen - Anderlecht

Vooraf