Datum: 15/03/2015 14:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 30
Stadion: Lotto Park
Gent smeert Anderlecht tweede thuisnederlaag aan
Gent smeert Anderlecht tweede thuisnederlaag aan
Foto: © Photonews

Gent heeft eindelijk nog eens kunnen winnen van Anderlecht en komt daarmee op gelijke hoogte. Paars-wit kwam wel op voorsprong via Mitrovic, maar de vinnige jongens van Gent keerden het spelbeeld helemaal om in de tweede helft. En daar had de afwezigheid van Defour zeker iets mee te maken.

Johan Walckiers in Anderlecht

  • Vanden Borre ziet af met Simon
  • Conte ondermaats
  • Defour weer out
  • Twee punten achterstand op Brugge

Besnik Hasi wil Steven Defour fit en met voldoende matchritme aan de start van de bekerfinale krijgen. En dus stond de middenvelder zondag gewoon aan de aftrap. Gouden Schoen Dennis Praet moest het stellen met een plaatsje op de bank.

Hein Vanhaezebrouck verraste met zijn tactische opstelling. Van Der Bruggen kwam in de ploeg voor Neto en Gent stapte af van zijn traditionele 3-5-2 om 4-4-2 te gaan spelen. En dat leverde kansen op, mede door het geklungel op de linkerflank van Anderlecht.

Conte en N'Sakala desastreus

Zowel Conte als N'Sakala speelden zonder enig vertrouwen en lieten Milicevic twee keer bijna profiteren, maar die trapte evenveel keer voorlangs. Maar wat de twee lieten zien, was genoeg om Hasi gek te maken. De paars-witte trainer stuurde na tien minuten al Acheampong naar de opwarming.

Een duidelijk signaal, maar Youri Tielemans kon zijn coach wat kalmeren. De 17-jarige, zelf niet in de beste vorm van zijn leven, ging goed storen bij Gershon, veroverde de bal en kon Mitrovic zijn veertiende goal van het seizoen aanbieden. Het zal zowel Tielemans als Hasi deugd gedaan hebben.

De rest van de eerste helft was voor Anderlecht, dat op bepaalde momenten Gent in de problemen bracht bij elke versnelling die ze maakten. Mitrovic vergat echter een voorzet van Najar tot bij de volledig vrijstaande Tielemans te laten lopen. Het egoïsme van de spits in vorm zullen we het maar noemen.

Verkoudheid voor Vanden Borre

Hopelijk hadden ze bij Anderlecht ook een preventieve antibioticakuur gereedliggen voor Vanden Borre, want die zag constant een zwarte schim passeren. Bij nader onderzoek bleek het om Moses Simon te gaan. 

Defour had andere zorgen, want bij de rust bleef hij opnieuw binnen en mocht Praet zijn rentree maken. En Hasi moest Vanden Borre - die rood had verdiend voor een fout op Simon - noodgedwongen op rechtsbuiten zetten. Maar zonder Defour... Tja...

Defour echt gemist

Vanhaezebrouck bracht nog extra snelheid in met Raman en dat loonde, want hij was er als de kippen bij om beukwerk van Depoitre in de zestien af te ronden: 1-2. Anderlecht zag af met de vinnige jongens van Gent en miste Defour weeral. 

En rechtzetten zat er niet in. De voorzetten leken nergens op en elke actie mislukte. Mitrovic werd er bijna moedeloos van en Deschacht en Proto konden het amper aanzien. Beide routiniers schreeuwden zich bijna schor.

Maar de echte aanjager lag op dat moment al op de massagetafel. Zonder Defour wordt Anderlecht nooit kampioen.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 0
Vanden Borre Anthony   73' 0
Heylen Michaël 90' 0
Deschacht Olivier 90' 0
N'Sakala Fabrice 90' 0
Dendoncker Leander 90' 0
Defour Steven 45' 0
Tielemans Youri A 90' 0
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 0
Mitrovic Aleksandar 90' 0
Conté Ibrahima Sory 59' 0
  Bank G Beoordeel
Praet Dennis 45' 0
Acheampong Frank Opoku 31' 0
Cyriac Gohi Bi 17' 0
Nuytinck Bram -  
Kabasele Nathan -  
Colin Maxime -  
Roef Davy -  

KAA Gent KAA Gent

  Speler G Beoordeel
Sels Matz 90' 10
Nielsen Lasse 90' 10
Gershon Rami 90' 10
Asare Nana 90' 10
Foket Thomas  90' 10
Dejaegere Brecht 79' 10
Van der Bruggen Hannes   90' 10
Kums Sven 90' 10
Milicevic Danijel 45' 10
Simon Moses Daddy-Ajala A 90' 10
Depoitre Laurent 90' 10
  Bank G Beoordeel
Raman Benito 45' 10
Neto Renato 11' 10
Vitas Uros -  
Saief Kenny -  
Vandenbussche Brian -  
Rafinha Rafael Scapini -  
Belhocine Karim -  
Pollet David -  
Herbeleef Anderlecht - KAA Gent

Vooraf