Leider Genk buigt in de topper een achterstand om en sluit 2018 af met een zege
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Genk

KRC Genk houdt de punten thuis tegen AA Gent: 3-1

Leider KRC Genk heeft 2018 afgesloten met een overwinning. Gent acteerde sterk voor rust en kwam via een wereldgoal verdiend op voorsprong, maar Genk zette met dank aan goals van Samatta, Dewaest en Heynen de scheve situatie nog recht.

De match om naar uit te kijken op deze 21e speeldag was ongetwijfeld de kraker tussen KRC Genk en AA Gent. Clement miste met de geschorste Malinovskyi een belangrijke schakel in zijn middenveld, waardoor Berge opnieuw in de ploeg kwam.

Thorup zag zijn ploeg de halve finales van de Beker van België halen na een overtuigende zege in Sint-Truiden. De Buffalo's speelden vorige vrijdag Cercle Brugge dan weer op een hoopje. De Deense oefenmeester zag dus weinig redenen om zijn team te wijzigen en koos voor dezelfde 11 namen als tegen de Vereniging.

Gent kon de punten goed gebruiken met het oog op de top 6 en dus namen de Buffalo's een blitzstart. En het was zowaar een centrale verdediger die voor een heerlijk doelpunt zorgde. Bronn haalde na een leuke combinatie met Yaremchuk verschroeiend uit met links en liet Vukovic aan de grond genageld.

Diezelfde Vukovic duwde een schot van een bedrijvige Dompé in hoekschop en Genk had geluk dat David zijn schot aan de rand van de zestien niet kon kadreren. Gent had duidelijk de bovenhand in de Luminus Arena.

Gelijkmaker met een gelukje

Een afwezig Genk kon alleen dreigen vanop afstand, maar toch stond het halverwege de eerste helft 1-1. Maehle kreeg te veel ruimte op rechts en na een misverstand tussen Rosted en Thoelen kon Samatta gemakkelijk scoren. Het ging meer gelijk op tussen beide ploegen, al moest wedstrijdleider Wim Smet al snel enkele brandjes blussen.

Genk dreigde opnieuw via afstandsschoten en stilstaande fases, terwijl in het slot van de eerste helft Yaremchuk Vukovic aan het werk zette. De ruststand was 1-1. Na rust was het vooral de vraag of Gent de sterke eerste helft kon doortrekken. Al kregen de bezoekers meteen een koude douche.

De vrije trap van Pozuelo kon niet beter getrapt worden en Dewaest zette zijn ploeg op voorsprong, 2-1. Genk nam de touwtjes in handen. De vrijstaande Heynen moest altijd scoren, maar de middenveld - die pas zijn contract verlengde - toonde medelijden.

Pozuelo en Maehle met kansen

Genk toonde zich tevreden met die krappe bonus en liet de bal aan Gent. Kansen waren echter schaars en zeker na de wissel van Odjidja kreeg de leider in de JPL opnieuw meer overwicht. Pozuelo kreeg een dot van een kans, maar zijn lob ging over. De mee opgerukte Maehle schoot dan weer rakelings naast de paal.

De opdracht werd nog wat moeilijker voor Gent. Rosted haalde de doorgebroken Ndongala neer en Smet kon niet anders dan rood trekken. Gent kon nog weing klaarspelen en 5 minuten voor tijd maakte Heynen zijn eerdere misser goed met de 3-1. Ndongala kon de score nog doen oplopen, maar de paal hielp Gent een handje.

De buit was binnen voor Genk, dat voorlopig 10 punten bonus heeft op eerste achtervolger Club Brugge, dat morgen nog aan de bak moet in Lokeren. Voor Gent eindigt 2018 in mineur, want deze nederlaag maakt het bereiken van play-off 1 er niet makkelijker op.