Datum: 03/02/2019 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Commotie om afgekeurde wereldgoal Carcela, maar Mpoku zorgt toch voor zege Standard

Standard wint tegen Anderlecht dankzij goal van Mpoku

Commotie om afgekeurde wereldgoal Carcela, maar Mpoku zorgt toch voor zege Standard
Foto: © photonews

Standard en Anderlecht maakten er een Clasico uit de oude doos van. Overtredingen bij de vleet, oorlog op het veld, spelers die op het randje speelden... Wat wel niet uit die oude doos kwam: de VAR. Op zijn aangeven liep Standard bijna de zege mis. Maar dan was daar Polo Mpoku...

Mpoku zette de toon. De kapitein van Standard kwam bij de opwarming het veld opgelopen en stookte het vuur van Sclessin hoog op. 

In slaap gewiegd?

Anderlecht begon met Zulj in de basis en Bolasie op de bank. Bakkali bleef zo in de ploeg staan en Santini - Dimata zat wel op de bank - in de spits. En 't werkte hoor. Anderlecht nam het wedstrijdbegin quasi helemaal voor zijn rekening. De drie vooraan beletten de verdediging van uit te voetballen en op het middenveld waren Kums en Zulj baas. 

Standard kwam er niet aan te pas. Maar grote kansen leverde dat niet op voor de bezoekers. Of liet Standard het gewoon toe? Deel van het masterplan van MPH? We weten het echt niet, want het zou goed kunnen dat de Rouches hun tegenstander gewoon in slaap aan het wiegen waren. Want ineens waren ze daar. Niet te houden... Eén prik en een goal: Marin knalde de bal onhoudbaar voorbij Didillon.

Heerlijke vrije trap

'Baraki', de Franse doelman van paars-wit kreeg het uiteraard meteen om de oren. Strijd en inzet genoeg. Toen Bakkali nog eens onderuit werd gehaald, zette Kums zich achter de bal. En het werd eentje om in te kaderen: over de muur en in de winkelhaak. We gaan niet klagen, we hebben al saaiere Clasico's gezien...

Goed, eigenlijk waren het de twee van de drie enige kansen van de eerste helft. Didillon kwam nog eens goed tussenbeide op een schot van Emond. Maar je verveelt je geen moment in zo'n match. 't is altijd kijken wie welke benen viseert. Want overtredingen, daar kon je het schriftje mee volkladden. 

VAR en heibel

Een evenwichtigere tweede helft, maar wel Standard dat nu regelmatig voor Didillon opdook. Met Lestienne die de beste mogelijkheid kreeg. Anderlecht voetbalde zeker niet slecht, maar Santini kon zijn ploegmaats niet meer helpen aansluiten. En Rutten greep niet in. 

Raar, want Anderlecht kreeg de bal niet meer weg. En dan de bevlieging van Carcela. Je hebt klasse en je hebt Carcela als hij er zin in heeft. Een uithaal van pure perfectie viel over Didillon en via de lat in doel. Extase in Sclessin, maar... Ref Visser werd geroepen door de VAR en keurde het doelpunt af voor een voorafgaande fout van Laifis op Bakkali. Preud'homme door het lint en daarna naar de tribune. 

Het spel zat helemaal op de wagen... Maar Standard bleef aandringen en in de slotfase was daar Mpoku. Hij werd gelanceerd op de linkerflank en kreeg tot aan de zestien geen tegenstand. Met een paar overstapjes zette hij de laatste obstakels weg en schoot in de korte hoek binnen. Standard in extase voor de tweede keer, Anderlecht weer in de hoek waar de klappen vallen.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Ochoa Memo 90' -
Fai Collins   90' -
Vanheusden Zinho A 90' -
Bokadi Bope Merveille 90' -
Laifis Konstantinos 90' -
Cimirot Gojko   90' -
Marin Răzvan 90' -
Carcela Mehdi A 90' -
Lestienne Maxime 81' -
Emond Renaud   77' -
Mpoku Paul José  90' -
  Bank G Beoordeel
Sá Orlando 13' -
Halilović Alen 9'  
Balikwisha William -  
Gillet Jean-François -  
Raskin Nicolas -  
Miangue Senna -  
Goreux Réginal -  
Cavanda Luis Pedro -  
Bastien Samuel -  
Kosanovic Milos -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Didillon Thomas 90' 6
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 6
Kara Mbodji Serigne Modou 90' 3
Lawrence James 90' 5
Obradovic Ivan 90' 7
Kayembe Edo 90' 5
Zulj Peter 68' 8
Kums Sven  90' 7
Bakkali Zakaria   90' 4
Santini Ivan 83' 5
Verschaeren Yari 73' 6
  Bank G Beoordeel
Trebel Adrien 22' 5
Bolasie Yannick 17' 5
Dimata Landry 7'  
Sanneh Bubacarr -  
Amuzu Francis -  
Milic Antonio -  
Saief Kenny -  
Boeckx Frank -  
Herbeleef Standard - Anderlecht

Vooraf