Anderlecht - KV Oostende

Het 'nieuwe Anderlecht' gaat door inefficiëntie meteen de boot in tegen Oostende
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Anderlecht
| 494 reacties

Anderlecht verliest zijn eerste match met 1-2 van Oostende

Het 'nieuwe Anderlecht' gaat door inefficiëntie meteen de boot in tegen Oostende

Tot zover de grote terugkeer van Vincent Kompany. Ja, er was voetbal te zien in Anderlecht, maar ook wel bijzonder grote hiaten in het plan. Verdedigend is het allesbehalve perfect en aanvallend wordt een spits gemist. Oostende profiteerde door op een diefje met de drie punten te gaan lopen.

We gingen iets te zien krijgen dat in België nog nooit vertoond was. Wel, Kompany en co hielden woord. We kregen inderdaad voetbal te zien dat in onze contreien ongezien is: uitverdedigen tot in het extreme. 't Gaat nog vele mooie (en lachwekkende) momenten opleveren. Maar dit is tenminste leuk om naar te kijken.

Didillon als uitvoetballende keeper?

Er zitten nog wel wat foutjes in het opzet. Zo raakte doelman Thomas Didillon in de eerste helft evenveel ballen met de voet als in het hele vorige seizoen samen. Maar de Fransman is daar niet al te bedreven in. Zo trapte hij bijna in zijn lege doel en paste hij de bal een paar keer knullig in de voeten van de tegenstander.

Cobbaut en Bornauw lieten zich ook een paar keer ringeloren door de druk en Zulj speelt als 6 nog te wisselvallig. 

Oostende-coach Käre Ingebrigtsen wist aan wat hij zich mocht verwachten en had zijn aanvallers opdracht gegeven veel druk te zetten op het sluitstuk. Dat uitvoetballen van achteruit, daar houdt een mens zijn hart nog vrij dikwijls bij vast. Als je zo tegen Club of Standard speelt...

Aanval tien keer beter

Aanvallend... dat ging een pak vlotter. Vlap opende zijn rekening met een mooie krulbal en had er nog een mooiere kunnen bij hebben als de VAR geen buitenspel had gezien. Vargas - weer zo'n ex-speler - maakte er wel 1-1 van, met een lage schuiver. Anderlecht bleef vasthouden aan de filosofie van Kompany: alles over de grond en de snelheid van Doku, Amuzu, Verschaeren en Gerkens gebruiken. Die laatste had ook nog een paar kansen en de fans konden het allemaal wel smaken.

Het vertrouwen terugkrijgen, dat was stap 1 in het masterplan en dat zal zo wel lukken. Al zal Kompany zijn eigen verdediging wel op punt moeten zetten. En zal hij snel een spits moeten krijgen. Gerkens deed zijn best, maar is een lichtgewicht ten opzichte van bijvoorbeeld Milovic en Faes. 

Anderlecht morste met de kansen en kreeg het deksel op de neus. Bij de eerste keer dat Oostende in de tweede helft aan de goal van Didillon kwam, was het prijs. El Kababri verdedigde te zwak op Sakale en die duwde de 1-2 in doel. Als de hemel in de eerste helft nog helemaal blauw zag, werd het een kwartier voor tijd toch heel overtrokken in Anderlecht.

Twee kansen speelde Oostende bij elkaar en twee keer was het prijs. Anderlecht had genoeg mogelijkheden, maar was aanvallend dan weer bijzonder inefficiënt.

Goals

1
2

Balbezit

63
37

Aanvallen

65
43

Gevaarlijke aanvallen

39
22

Schoten op doel

5
4

Schoten naast/over doel

9
2

Geblokkeerde schoten

0
1

Hoekschoppen

5
2

Buitenspel

3
1

Fouten

9
16

Vrije trappen

17
12

Doeltrappen

4
14

Inworpen

26
13
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws