gnkKRC Genk
andAnderlecht
Datum: 23/08/2019 20:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Luminus Arena
Genk op efficiëntie, ramspoed stopt niet bij Anderlecht: 2 op 15, amper kansen en geblesseerde defensie

Genk wint van Anderlecht dankzij weeral Ally Samatta

Genk op efficiëntie, ramspoed stopt niet bij Anderlecht: 2 op 15, amper kansen en geblesseerde defensie
Foto: © photonews

Anderlecht, waar zijn jullie mee bezig? Dat de fans dat voetbal leuk vinden, is hun goed recht. Maar een match win je niet op balbezit. Genk is al de vijfde ploeg die dat bewijst. Eén goeie actie en de match was beslist. Dat is dan 2 op 15. En daarbovenop werd de hele verdediging onthoofd...

Kompany neemt enkel nog de leiding op het veld, de beslissingen zijn voor Davies. Voor de match voerde hij nog een aardigheidje van bij de Rode Duivels in: een kring vormen voor de bank samen met de invallers en zijn motivatiespeech geven. Pep en Roberto Martinez, de grote inspiratiebronnen.

Lichtgewicht

Voor de mensen die fan zijn van Blackadder met Rowan Atkinson: Genk had 'a cunning plan'. Het was wel te voorzien dat Felice Mazzu zijn troepen zou verorderen om druk te gaan zetten op de verdediging van Anderlecht. Tien minuutjes weliswaar, want paars-wit voetbalde er zich vrij makkelijk uit.

Wat daarna volgde was veel proberen en goeie wil, maar weinig efficiëntie. Lichtgewicht - we gebruiken de term losjes - Nasri woog amper op de tankdivisie van Genk: Dewaest-Lucumi. Anderlecht had wel heel wat corners, maar dat begint ook wat voorspelbaar te worden. De bal wordt steeds aan de eerste paal gedropt, waar Kompany - de beste kopper - opduikt. Als je dat elke keer doet, heeft de tegenstander daar wel snel iets op gevonden.

Saai

En dat kort combineren door het centrum heeft ook weinig effect. Newsflash: er is daar geen ruimte. Genk kon er elke keer een been tussen steken. Niet dat de Limburgers beter deden. Hun kansen waren nog schaarser. Eigenlijk was de enige goeie in de hele eerste helft er eentje voor Vlap, maar hij lifte het leer op het dak van het doel. Sorry, saai... 

Niemand zal het graag horen en vooral de fans van Anderlecht zullen zeggen 'we hebben al vijf jaar zo geen voetbal gezien'. Als er een ranking van balbezit zal opgemaakt worden, staat Anderlecht eerste ja. Afgetekend zelfs! De roep om Mbokani mag dan groot zijn, maar zelfs Dieu kan van niks niet alles maken.

Sandler én Kompany out

Genk speelde rechttoe-rechtaan de momenten dat ze konden. En dan weet je dat het gaat komen. Ito legde de bal panklaar voor de inlopende Samatta en het was prijs. Niemand die de Tanzaniaanse topschutter van Genk volgde tijdens zijn ren richting zestien. 

Een reactie van Anderlecht kwam er amper. Geen zuivere passes en alles door het centrum. Als Roberto Martinez aan het kijken was had hij Dewaest een wereldpartij zien spelen. Niet moeilijk, hij moest amper een stap opzij doen om elke bal te onderscheppen.

En tot overmaat van ramp viel heel de centrale defensie uit: Kompany en Sandler, beiden met waarschijnlijk een spierblessure. De ingevallen Adzic zorgde voor meer gevaar dan heel Anderlecht de 75 minuten ervoor, maar het mocht niet meer baten voor de Brusselaars.

Opstellingen

KRC Genk KRC Genk

  Speler G Beoordeel
Coucke Gaëtan 90' -
De Norre Casper 79' -
Dewaest Sebastien 90' -
Lucumí Jhon 90' -
Uronen Jere 90' -
Berge Sander 90' -
Heynen Bryan 90' -
Piotrowski Jakub 73' -
Paintsil Joseph 89' -
Samatta Mbwana Ally 90' -
Ito Junya A 90' -
  Bank G Beoordeel
Hrosovský Patrik 17' -
Mæhle Joakim 11' -
Ndongala Dieumerci 1'  
Wouters Dries -  
Nygren Benjamin -  
Cuesta Carlos -  
Vandevoordt Maarten -  
Hagi Ianis -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Van Crombrugge Hendrik 90' -
Sardella Killian 90' -
Sandler Philippe 69' -
Kompany Vincent 75' -
Dewaele Sieben 90' -
Vlap Michel 90' -
Zulj Peter 90' -
Verschaeren Yari 90' -
Chadli Nacer 73' -
Nasri Samir 90' -
Amuzu Francis 90' -
  Bank G Beoordeel
Kana Marco   21' -
Adžić Luka 17' -
Cobbaut Elias 15' -
Sambi Lokonga Albert -  
Thelin Isaac Kiese -  
Doku Jérémy -  
Roef Davy -  
Herbeleef KRC Genk - Anderlecht