Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Ghelamco Arena (Arteveldestadion)
Anderlecht verrijst en tikt Gent helemaal uit in tweede helft
Sander De Graeve

Anderlecht heeft de reeks van AA Gent abrupt afgesloten. Het won met 1-2, maar de score kon zwaarder uitvallen. AA Gent was voor rust de betere ploeg, maar liep in de tweede helft op een sterk Anderlecht. Bruno trapte het penaltyspook even naar de achtergrond.

Sander De Graeve in Gent

De wedstrijd begon evenwichtig met twee kansen na defensieve foutjes. Na balverlies van N'Sakala kon Vanden Borre Kage nog uitstekend afstoppen. Aan de overkant gaf Lepoint het leer aan Gillet die Mitrovic bediende. De spits knalde ver naast.

Na goed een kwartier nam de thuisploeg het commando resoluut over. Vooral Hervé Kage kende een begenadigde dag. Hij zorgde constant voor problemen bij de Brusselse achterhoede. Om hem af te stoppen gaf Vanden Borre zijn vriend zelfs een slag met de arm.

Kage zet door

Kage nam sportief revanche. Nog geen twee minuten later werkte hij zich voorbij alles en iedereen, Vanden Borre incluis, en trapte hij via een Anderlecht-been op de lat. Hij was er als de kippen bij om zijn eigen rebound in doel te verlengen.

Anderlecht kreeg wel nog een uitstekende kans via Mbemba, maar het presteerde te zwak om meer dan die 1-0 achterstand te claimen bij de rust. Gent tikte het vaak knap uit en voor de liefhebbers van technische hoogstandjes was er veel te zien. Najar gaf het voorbeeld met een knappe panna en Pedersen, El Ghanassy en Kage namen graag over.

Bruno scoort penalty

Na de rust kregen we een ander spelbeeld. Van Den Brom liet de geblesseerde Kouyaté in de kleedkamer en Nuytinck kwam het veld op. Anderlecht kwam nu opzetten en nam de match in handen. Gent had het moeilijk om onder de druk uit te voetballen en er vielen achterin gaten.

Anderlecht kwam verdiend op gelijke hoogte via, jawel, een penalty. Lepoint trok Mitrovic neer in de zestien en Bruno kreeg de opdracht om vooral niet te missen. Hij plaatste de bal in de linkerhoek en knalde het penaltyspook even naar de achtergrond.

Anderlecht morst met kansen

Het kon al even 1-1 gestaan hebben, maar Vanden Borre trapte een hakbal voor een leeg doel tegen zijn eigen steunbeen. Mitrovic bracht de Brusselaars uiteindelijk verdiend op voorsprong. Hij kopte een uitstekende voorzet van de ingevallen Acheampong via de paal binnen.

Daarna speelde Anderlecht nog met vuur, Mitrovic miste onbegrijpelijk twee open kansen Gent geloofde er nog in, maar invaller Privat zag zijn schot de lat scheren. Uiteindelijk bleef het 1-2 voor Anderlecht.

Gent miste, zeker na de beste eerste helft in enkele jaren, de kans om op gelijke hoogte met Lokeren te komen. Anderlecht spoelt de kater van Olympiakos knap door.