andAnderlecht
kvkKV Kortrijk
Datum: 14/04/2010 20:30
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Lotto Park
Anderlecht kan zondag kampioen spelen na winst tegen KV Kortrijk
Anderlecht kan zondag kampioen spelen na winst tegen KV Kortrijk
Foto: © SC

Anderlecht kan zondag op Club Brugge kampioen spelen, dat is de conclusie van deze speeldag. Club verloor op Zulte Waregem en Anderlecht won zelf van KV Kortrijk. Het had echter veel meer dan 1-0 moeten zijn.

Bij Anderlecht stond verrassend Rnic in de basis terwijl eigenlijk Legear aangekondigd was. Daardoor schoof Gillet op naar het middenveld en kon Boussoufa op de linkerflank blijven. KV Kortrijk miste de geblesseerden Hempte en Capon en de geschorste Ibou. Pavlovic mocht wel spelen na het beroep tegen zijn zes speeldagen schorsing.

Tien man achter de bal

Beide ploegen begonnen bijzonder mak aan de partij. Kortrijk speelde in zijn gekende stijl: bij balverlies tien man naar achter en enkel Benteke vooraan. Anderlecht had het daar aanvankelijk moeilijk mee, ook omdat het geen tempo kon ontwikkelen.

Gaandeweg de eerste helft verbeterde dat wel, met een paar halve kansen tot gevolg. Gillet van ver en Biglia probeerden wel, maar Verbauwhede stond attent te keepen. Anderlecht domineerde, maar grote uitgespeelde kansen sproten daar niet uit voort.

Corners grootste gevaar

Corners waren er wel bij de vleet. Het was dan ook niet te verwonderen dat één van die hoekschoppen de voorsprong voor Sporting opleverde. Boussoufa schilderde de bal op het hoofd van Juhasz en de Hongaar kopte goed naar doel, waar Mazuch van dichtbij de bal in doel kon verlengen. Biglia heerste op het middenveld. Als een kleine generaal regelde hij praktisch vanuit de middencirkel het spel en dat was nodig, want Boussoufa kende één van zijn mindere dertig minuten. Vrijwel al zijn acties liepen vast en daar ergerde de kleine Marokkaan zich bijzonder aan.

Zwak Kortrijk

Tegen het einde van de eerste helft kwam daar dan toch wat beterschap in en Anderlecht begon onmiddellijk vlotter te voetballen. Toch kon het de voorsprong voor rust niet meer uitbreiden. Kortrijk kon, buiten een paar heel kleine kansen, weinig klaarmaken. Benteke zat goed in de greep van het duo Mazuch-Juhasz.

Sterke Verbauwhede

Anderlecht startte sterk in de tweede helft, maar kon uit zijn vele kansen geen bal tegen de netten krijgen. En met Benko in de ploeg kwam Kortrijk er soms gevaarlijk uit. Anderlecht voetbalde autoritair, maar of de laatste pass ontbrak of Verbauwhede zat er goed tussen. De goalie van Kortrijk zal nog maar weinig matchen gehad hebben waarin hij zoveel werk op te knappen had. Anderlecht bleef de kansen de nek omdraaien en zo bleef de spanning er in tot het einde, want met 1-0 kon Anderlecht moeilijk gerust zijn. Kortrijk kon echter geen kans meer bij elkaar voetballen.

Kortrijk kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas, maar Boussoufa en vooral Suarez toonden heel wat genade. De Argentijn moet wel een vijftiental keer op het doel van Verbauwhede getrapt hebben, maar de bal wilde er niet in. Verdiende overwinning van RSCA en door het verlies van Club in Waregem kan zondag misschien op het veld van de aartsrivaal de titel gevierd worden. (AN)

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Mazuch Ondrej 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Biglia Lucas 90' -
Van Damme Jelle 90' -
Boussoufa Mbark 90' -
Rnic Nemanja 90' -
Juhasz Roland A 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Lukaku Romelu 63' -
Suarez Matías 90' -
  Bank G Beoordeel
Chatelle Thomas 11' -
De Sutter Tom 16' -

KV Kortrijk KV Kortrijk

  Speler G Beoordeel
Verbauwhede Glenn 90' -
Vandenbroeck David 90' -
Belhocine Karim 90' -
Pavlovic Nebojsa 90' -
Lazarevic Mladen 45' -
Kums Sven 90' -
De Beule Davy 84' -
Messoudi Mohamed 45' -
Vrancken Wouter 90' -
Benteke Christian 90' -
Ciman Laurent 90' -
  Bank G Beoordeel
Bakour Salah 6'  
De Ly Bram   45' -
Benko Leon   45' -
Herbeleef Anderlecht - KV Kortrijk