Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Jan Breydel
Blauw-zwart blijft in het spoor van Anderlecht
Tomas Taecke

In de Vlaamse strijd tussen Club Brugge en AA Gent heeft blauw-zwart opnieuw de bovenhand gehaald. Een doelpunt van Bacca op slag van rust besliste de wedstrijd (1-0).

Tomas Taecke en Melissa Maes in Brugge

In een mogelijk cruciaal duel met het oog op Europees voetbal kon Sollied geen beroep doen op het centrale duo Arzo-Melli. Ba en Nahayo stonden zij aan zij achterin, terwijl N'Diaye centraal op het middenveld in de plaats van de geblesseerde Jorgensen kwam. Bij Club nog steeds geen Niki Zimling. Blondel, Vazquez en Vadis vormden de centrale driehoek. Hogli kwam achterin opnieuw in het veld voor de geblesseerde Almeback.

Na de verkenningsronde was het blauw-zwart dat als eerste de neus aan het venster stak. Refaelov mocht net buiten de grote rechthoek aanleggen, maar Padt ging uitstekend plat. Gent reageerde met een schot van N'Diaye dat in extremis door Ryan Donk kon worden afgeblokt. Refaelov had al snel last aan de hamstrings en werd na wat getwijfel halfweg de eerste helft naar de kant gehaald. De Colombiaan Bacca kwam in zijn plaats op de linkerflank.

Bacca zweet, maar scoort op slag van rust

Club hield de Gentenaars goed op de eigen helft maar puurde nauwelijks kansen uit het balbezit. Aan de overzijde trapten Maréval en Mboyo bij een zeldzame uitbraak maar net naast. Toen iedereen vrede nam met een ongewijzigde ruststand, vond blauw-zwart toch een opening in de vandaag degelijke defensie van de Buffalo's. Vazquez vond aan de tweede paal Akpala, die op zijn beurt de vrijstaande Bacca bediende. Van dichtbij schoof de vleugelspits de openingsgoal eenvoudig in het Gentse doel (1-0). Maréval kwam nog tot een goed schot, toch was het Club Brugge dat met een nipte voorsprong richting kleedkamers trok.

Kort na de rust bracht Sollied invaller El Ghanassy in de plaats van Ljubijankic. Aan Brugse zijde ruimde de waarschijnlijk geblesseerde Vadis plaats voor Van Acker. AA Gent begon het best aan de tweede helft en was meteen dicht bij de gelijkmaker. Na een voorzet van Maréval viel het leer in de kleine baklijn voor de voeten van Nahayo. De verdediger, die een zetje kreeg van Donk, kon zijn voet echter niet tegen de bal plaatsen. Op aangeven van El Ghanassy probeerde Mboyo even later een vluchtschot, maar ook dat strandde naast het kader.

Gent kan de Brugse defensie niet ontwrichten

Net als de bezoekers in de eerste helft, kwam ook blauw-zwart na de pauze aanvankelijk nauwelijks op de helft van de tegenstander. Via Vazquez en Meunier kwamen de Bruggelingen er voorbij het uur wel scherp uit. De Luikenaar kwam vrij voor Padt maar werd het scoren door een sterk teruggekeerde Maréval belet. Club hield de bal even in de rangen en dat leverde meteen een enorme kans op. Akpala probeerde de bal van dichtbij rond Padt te krullen, die alert reageerde. Nadat de thuisploeg even in de verdrukking kwam, werd het evenwicht even snel weer hersteld.

Met de ingevallen Bruls ging AA Gent in het slotkwartier op zoek naar een puntendeling. Toch was opnieuw Club Brugge dicht bij een nieuwe goal. Meunier mocht vanop rechts alleen op Padt gaan, maar de rechtervleugel aarzelde te lang en liet zich op die manier een mooie kans ontnemen. Door de besluiteloosheid van onder meer doelpuntenmaker Bacca liet Club na de match te beslissen. Gelukkig voor blauw-zwart kwam AA Gent niet meer in de buurt van Jorgacevic en de zege bijgevolg ook niet meer in gevaar.

Club Brugge vindt na deze zege opnieuw de aansluiting met Anderlecht. Blauw-zwart kan volgende week in een rechtstreeks duel tegen de Brusselaars de leidersplaats in handen nemen. AA Gent lijkt na deze nieuwe nederlaag meer en meer verwikkeld te geraken in een hevige strijd om de derde plaats met onder andere Racing Genk.