andAnderlecht
gntKAA Gent
1-0
Datum: 02/05/2012 20:00
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Lotto Park
Kanu beslist vroeg flauwe vertoning
Kanu beslist vroeg flauwe vertoning
Foto: © SC

In een weinig hoogstaande en op momenten zelfs slaapverwekkende wedstrijd heeft Anderlecht toch gedaan wat het moest doen om zondag tegen Club Brugge kampioen te kunnen spelen. Een vroege goal van weeral Kanu volstond om weer met zeven punten voorsprong aan de leiding te komen.

Melissa Maes en Johan Walckiers in Anderlecht

Bij Gent gunde Trond Sollied naast zijn geschorsten Thijs en Jørgensen een paar spelers rust. Het elftal van de Buffalo's leek dan ook op een experimenteel geheel N'Diaye, Skarabot en Conte. Ook El Ghanassy mocht nog eens op een basisplaats rekenen. Ariël Jacobs wijzigde slechts op één plaats: de geblesseerde Odoi werd op de rechtsachter vervangen door Gillet en Mbokani keerde terug in het elftal.

Kanu: kampioenenmaker?
Tien minuten was het zoeken en tasten voor beide teams, maar de eerste keer dat Anderlecht een vlotte combinatie op de mat legde, was het ook raak. Biglia vond Kanu aan de rand van de zestien en met een licht afgeweken krul zorgde die voor de 1-0. Wie vier maanden gezegd had dat Kanu een beslissende rol zou spelen in de titelstrijd had waarschijnlijk een ticket richting gekkenhuis gekregen. Maar kijk, de Braziliaan - door het Anderlechtpubliek weer in de armen gesloten - scoorde tegen Gent reeds zijn vierde goal in vier titularismatchen.

Gent probeerde met de moed der wanhoop (de opstelling van Sollied sprak nu niet bepaald vertrouwen in puntenwinst uit) en kreeg ook twee goede kansen. Twee keer voor Mboyo. De eerste keer redde Proto nog met moeite, bij de tweede bracht Bedi redding voor 'Petit Pele' kon afdrukken. De Buffalo's voetbalden goed mee, maar ook Anderlecht had op het halfuur nog een serieuze mogelijkheid: Kanu zette met een schitterende pass Jovanovic alleen voor doel, maar Jova zette hem naast de tweede paal.

Wie dinsdag het schabouwelijk spektakel zag in Brugge en zich woensdag aan een veel betere match verwachtte, kwam echter bedrogen uit. Het was beter, maar Anderlecht had veel te weinig de wil naar voor om er een goede wedstrijd van te maken. Proto was waarschijnlijk meer in balbezit dan Suarez.

Amper een kans
In de tweede helft kwamen zelfs al de eerste schuchtere fluitsignalen uit de paars-witte vakken. De opbouw bij de Brusselaars stokte te veel omdat er te weinig beweging voor de bal was. Het moet nu ook gezegd dat Ljubijankic en co weinig uithaalden om het paars-wit achteraan moeilijk te maken.

Zo dobberde de wedstrijd door, wachtend op die ene flits. En bijna kwam er die opnieuw van de voet van Kanu die zich vanop de middenlijn een weg baande richting doel en Padt nog eens aan het werk zette. Een nieuwe kans of zelfs actie kwam er niet meer. De tweede helft was dan ook van een heel bedenkelijk niveau. Anderlecht heeft zondag voldoende aan een gelijkspel tegen Club Brugge om kampioen te spelen. Het zal dat wel moeten doen zonder Matias Suarez die in de slotfase zijn vijfde gele kaart incasseerde.

Herbeleef Anderlecht - KAA Gent

Vooraf