Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Lotto Park
Anderlecht pakt eerste PO-zege tegen zwak Lokeren

Anderlecht heeft zich met goed voetbal makkelijk voorbij Lokeren gevoetbald. In een swingende eerste helft scoorde paars-wit drie keer. Enige smet op de prestatie: weeral een rode kaart, deze keer voor Olivier Deschacht. Maar ook met tien kwam de thuisploeg niet in de problemen.

De referentiematch, daar ging Anderlecht naar op zoek en die kreeg het ook. Een wedstrijd die hen het vertrouwen schonk om de rest van de play-offs af te werken met dat gevoel van onoverwinnelijkheid dat hen voor Nieuwjaar kenmerkte. Onder het goedkeurend toeziend oog van Nicolas 'De Reiger' Frutos koos Van den Brom voor het systeem met twee spitsen dat zo goed rendeerde in de tweede periode tegen Club Brugge. En dus mocht De Sutter opdraven en werd een in mindere vorm verkerende Praet zelfs uit de kern gelaten.

Voor Peter Maes waren er andere zorgen voor de wedstrijd. Net voor het begin blesseerde Galitsios zich en dus moest Tiko - aanvankelijk zelfs niet op het wedstrijdblad - opdraven, want na Genk lag ook die andere rechtsachter, Scholz, in de lappenmand. Maar terug naar paars-wit, want dat eiste direct de hoofdrol op. Vier minuten ver en Bruno dolde op zijn rechterkant met Corryn, kreeg de voorzet nog scherp voor doel en daar stond Jovanovic moederziel alleen om de score te openen met een harde kopbal.

Anderlecht met gemak

Anderlecht deelde de lakens uit en Lokeren mocht blij zijn dat Copa in het Constant Vanden Stock-stadion altijd sterk uit de hoek komt, want de Ivoriaan haalde een kopbal met een heel sterke reflex nog onder zijn lat weg. Anderlecht moest naar voor, zoals kapitein Lucas Biglia meermaals met armbewegingen aangaf en dat deden ze ook. Milan Jovanovic ging door met zijn persoonlijke revanche, omdat hij zondag aan de kant gelaten werd, maar ook op zichzelf, want het was nog niet schitterend geweest bij de Serviër na Nieuwjaar en dat wist hij zelf ook.

Met een assist op Tom De Sutter voor de 2-0 deed hij alvast een flinke duit in het zakje. En een Anderlecht onder stoom besliste het zaakje nog voor de rust. Even rondtikken, Nuytinck zelfs in de zestien bij een gewone aanval en die vond Kljestan waarbij de Amerikaan de tijd nam om de bal mooi in doel te krullen. 3-0, boeken toe. Lokeren voetbalde als een natte dweil en kwam amper aan voetballen, laat staan aan kansen toe.

Rood Deschacht

Tweede helft net op gang en ref Nzolo haalde zich de woede van een heel (uitgezonderd Lokers gedeelte) stadion op de hals door Olivier Deschacht met direct rood naar de kleedkamer te sturen. De linksachter raakte vol het scheenbeen van de ingevallen Trompet. Toch was er discussie mogelijk. Zeker in vergelijking met de tackle van Kanu dinsdag. Niet dat Anderlecht er door uit zijn ritme werd gehaald, want zelfs met tien was de thuisploeg de betere ploeg, met Lucas Biglia die zijn troepen feilloos leidde tegen een zwak Lokeren.

De kansen van Lokeren waren verrassend genoeg in de eerste helft op te tekenen. En zet kansen maar tussen aanhalingstekens, want buiten een vrije trap van Dutra over en een kopballetje van Harbaoui was er weinig Waaslands te bespeuren. Anderlecht heeft zijn eerste zege in play-off I beet en kan deze zondag het gebeuren misschien wel in een definitieve plooi leggen.