staStandard
gnkKRC Genk
Datum: 16/04/2013 20:30
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard gooit zich vol in de titelstrijd
Fabian Morren
| 0 reacties
Standard gooit zich vol in de titelstrijd
Foto: © SC

Standard heeft voor het eerst sinds 21 januari nog eens thuis kunnen winnen. De Rouches versloegen Racing Genk en komen zo naast Genk op voorlopig één punt van Anderlecht.

Fabian Morren in Luik

Kensuke Nagai valt toch in de smaak van Rednic. De Japanner kreeg de voorkeur op Batshuayi. Ezekiel en Mpoku eisten hun plaats weer op in het elftal. Beiden vielen in tegen Zulte Waregem en scoorden ook. Genk-trainer Mario Been moest de geblesseerde Benji De Ceulaer vervangen. Monrose kreeg opnieuw zijn kans van de Nederlandse coach.

Waar Kara in de eerste vijf minuten was, is ons een raadsel. Niet bij de les in ieder geval. Gelukkig voor Genk werden zijn twee flaters niet afgestraft. Vooral zijn tweede blunder had Standard eigenlijk altijd moeten uitbuiten. Nagai kon alleen richting Köteles gaan, maar de Genkse doelman verhinderde aanvankelijk dat Genk voor een zesde keer op rij eerst op achterstand kwam. Standard was overigens wel veelbelovend gestart. Met veel druk op de man in balbezit en erg veel overgave. Al kreeg Genk ook twee grote kansen via Thomas Buffel. De flankaanvaller - terug beter in vorm dan de voorbije weken - vond echter twee keer Kawashima op zijn weg.

Ijzersterke Kawashima
Net op het moment dat Genk meer controle over de wedstrijd kreeg, werd het 1-0. Yoni Buyens trapte hard buiten het bereik van Köteles. Het was voor Genk al de zesde keer op rij dat het op achterstand kwam. Dat kan toch écht geen toeval meer zijn. Buyens was overigens een van de aanjagers bij de thuisploeg, net als Van Damme dat zo graag doet. Het zorgde voor groot enthousiasme bij de thuisfans. De reactie van Genk kwam van Monrose. De Fransman zag tot twee keer toe zijn schot heel knap gered worden door Kawashima, die van groot belang was voor de thuisploeg in de eerste helft.

Genk voetbalde namelijk helemaal niet zo slecht. Als je de kansen optelt, hadden de Limburgers een gelijkmaker voor rust zeker verdiend. De Japanse Standard-doelman voorkwam dat echter. De Rouches rekenden op de counter en dan met name op de snelle Nagai en Ezekiel. Standard mocht ook héél blij zijn dat Kanu niet met rood van het veld werd gestuurd na een drieste tackle op Jelle Vossen. Joeri Van de Velde gaf slechts geel. U begrijpt dat we de zes refs niet willen viseren, maar dit is alwéér een hoofdstuk extra in het blunderboekje.

Feest
In plaats van met z'n tienen verder te moeten, verdubbelde Standard de score. Met een heel mooie vrije trap gaf Mpoku Köteles het nakijken. Dat sneed de adem van Genk helemaal af. Het inbrengen van Plet en Ojo veranderde daar niets meer aan. De misverstanden stapelden zich op bij de bezoekers en Standard strafte dat graag af. Batshuayi kreeg de ruimte, omzeilde Kara en liet Köteles en derde keer kansloos. Het begon allemaal overigens bij een onoplettende Buffel. Waar is da feesje, hier is da feesje, galmde door het stadion. 

Inderdaad, voor een feestje moest u dinsdagavond op Sclessin zijn. Standard kan het beste rapport voorleggen in deze play-off I: 10 op 12. Dat terwijl met de Luikenaars vooraf weinig rekening werd gehouden. Twee jaar geleden pakte Standard in de play-offs 26 op 30 en kwam het amper één punt tekort om de titel te veroveren. Zijn we weer op weg naar zo'n scenario? Het wordt nog boeiend de komende weken, zoveel is zeker.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' -
Opare Daniel   90' -
Kanu   90' -
Ciman Laurent 90' -
Van Damme Jelle A 90' -
Vainqueur William 90' -
Buyens Yoni 90' -
Bulot Frédéric 90' -
Mpoku Paul José 80' -
Ezekiel Imoh 63' -
Nagai Kensuke 54' -
  Bank G Beoordeel
Moris Anthony -  
Arslanagic Dino -  
Cisse Ibrahima -  
Ghoochanejhad Reza -  
Diabaté Zie 36' -
Batshuayi Michy 27' -
Ono Yuji 10' -

KRC Genk KRC Genk

  Speler G Beoordeel
Köteles Laszlo 90' -
Anele Ngongca 90' -
Simaeys Jeroen 90' -
Kara Mbodji Serigne Modou   90' -
Hamalainen Brian 90' -
Hyland Khaleem 90' -
Kumordzi Bernard Yao 59' -
Gorius Julien 90' -
Buffel Thomas 80' -
Joseph-Monrose Steeven 90' -
Vossen Jelle 59' -
  Bank G Beoordeel
Van Hout Kristof -  
Tshimanga Derrick -  
Koulibaly Kalidou -  
Ojo Kim 31' -
Plet Glynor 31' -
Limbombe Anthony 10' -
Barda Elyaniv -  
Herbeleef Standard - KRC Genk

Vooraf