Stadion: Regenboogstadion
Gent morst karrenvracht kansen, efficiënt Essevee profiteert optimaal
Aernout Van Lindt Sander De Graeve
Aernout Van Lindt en Sander De Graeve vanuit Waregem

Zulte Waregem heeft uittredend kampioen AA Gent een ferme tik gegeven in de Europese wedloop. Een efficiënt Essevee maakte de kansen wél af die de Buffalo's keer op keer lieten liggen.

Terwijl de spelers en fans in Jan Breydel nog stonden te springen als nieuwe landskampioen, moest de oude op bezoek bij Zulte Waregem vooral zorgen dat er geen foutje werd gemaakt met oog op Europees voetbal. De tweede plaats en Champions League? Door de nederlaag van Anderlecht ook nog niet onmogelijk.

Winst in het Regenboogstadion was dan wél een absolute must. De thuisploeg kon zonder druk aan de wedstrijd beginnen, al wilde het toch vooral eens een match winnen. Dury koos voor Diallo - Baudry centraal achterin, Hein Vanhaezebrouck zette daar zijn twee torens tegenover.

Spektakel en potigheid

Een potige eerste helft kregen we voorgeschoteld, al floot Vertenten wel erg veel en erg inconsequent. Zaken die het voetbal - zeker voor de rust - niet echt ten goede kwamen. En toch: drie goals voor de koffie, dan mag je als neutrale toeschouwer eigenlijk toch niet klagen.

Een heerlijke omhaal van Leye werd een assist voor Diallo, na knullig handspel van Baudry kon Saief vanop de stip meteen gelijkmaken. En een vrije trap van Milicevic werd wat later door Coulibaly van dichtbij binnengeramd: 1-2 aan de rust. En toen moest het gekste en het beste nog komen.

Bloemen, noch kransen

In de tweede helft kregen de bezoekers namelijk kansen genoeg om nog vijf keer te scoren. Saief miste een open kans, Depoitre kon drie keer alleen op Bossut af en miste er eentje voor een open doel, net als Coulibaly én Milicevic. Niet normaal, absoluut niet normaal.

Doortastend verdedigen deed Essevee allerminst, maar de Buffalo's wilden de geschenkjes niet uitpakken. Dan was Essevee wél doeltreffend. Lepoint kon een rebound na een geweerd schot van Dalsgaard binnenwerken, met een heerlijk lobje maakte Mbaye Leye er tien minuten voor tijd zelfs 3-2 van. Met een listig balletje van Storm op Leye kon de spits er zelfs nog 4-2 van maken.

Voor Zulte Waregem - eindelijk - een deugddoende overwinning in play-off 1, terwijl de Gentenaars plots vooral achteruit moeten kijken. Acht goals kregen ze tegen op een week, Genk staat nu op twee en Oostende op drie punten en dat zijn de twee laatste tegenstanders van de ex-kampioen.