Datum: 07/05/2017 18:00
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Lotto Park
Efficiënt maar bijzonder flauw Anderlecht velt Essevee en speelt volgende week voor titel in Jan Breydel
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Anderlecht
| 0 reacties

Anderlecht won met 2-0 tegen Zulte Waregem

Efficiënt maar bijzonder flauw Anderlecht velt Essevee en speelt volgende week voor titel in Jan Breydel
Foto: © photonews

Anderlecht heeft zichzelf de kans gegeven op revanche voor de titelmatch in Jan Breydel van vorig seizoen. Paars-wit kan volgende zondag kampioen gaan spelen in Brugge, maar dan zal het wel uit een héél ander vaatje moeten tappen dan tegen Zulte Waregem. Want eerlijk? Goed was het niet.

Francky Dury had gekozen voor een vijfmansverdediging met Baudry, Marrone en Derijck. En daarvoor nog eens Meïté en Lerager. Kwestie van respect kon dat wel tellen, maar zoiets heeft voor- en nadelen. Een kwartier lang leek de keuze van Dury te gaan renderen, want achteraan stond er een blok dat eerst ondoordringbaar leek. En de voorzetten van de links en rechtse paars-witte flank waren ook niet om over naar huis te schrijven.

Countervoetbal

Er was zelfs even paniek in de ogen van René Weiler toen Leye met één swingende beenbeweging Coopman eens alleen voor doel kon zetten. De winger schoot echter voorlangs. Zulte Waregem leek er hoop uit te putten dat ze aanvallend iets konden neerzetten. En dan kom je bij de nadelen van het systeem.

Als Anderlecht één wapen dit seizoen helemaal onder de knie heeft gekregen, dan is het wel countervoetbal. Hanni lanceerde met één bal op maat Chipciu uit de eigen rechthoek en de Roemeen maakte het alleen voor Steppe goed af. Kwartier gespeeld en daar sta je dan met vijf verdedigers en een man te kort op het middenveld.

38 procent!

Ware het niet dat Anderlecht tegen - met alle respect - de minst goeie ploeg tot nu toe in play-off 1 bleef achteruit kruipen. Acheampong mag trouwens een volgende basisplaats volledig op zijn buik schrijven. De Ghanees startte voor de tweede opeenvolgende keer, maar liet Dalsgaard slag om slinger vrij staan. Na 35 minuten riep Weiler Trebel al bij zich en dan weet je het wel.

Eén niet meeverdedigende pion in een geheel dat rekent op de counter kan dodelijk zijn. 38 procent balbezit in je eigen kot, 't is niet echt cijfermateriaal dat aan het grote Anderlecht van weleer gelinkt wordt... Als ze bij Brugge gekeken hebben, zullen ze niet al te veel schrik hebben opgedaan voor volgend weekend. Je vroeg je op bepaalde momenten af wie er thuis speelde.

Paars-wit had gewoon geluk dat Leye er al de brui had aangegeven en blijkbaar zelf al met vakantie in zijn hoofd zat. Hij miste immers enkele schoten die hij dit seizoen zonder problemen tussen de palen kreeg. Zo bleef de match lange tijd aanmodderen. Na een vrijgezellenweekendje ontlokte het spel ons menige geeuw.

Anderlecht won dan wel, maar kan niet echt aanspraak maken op een 'oververdiende' voor de zege. In de slotfase maakte Thelin op aangeven van Tielemans er wel nog 2-0 van. Volgende week in Jan Breydel zal er iets anders geserveerd moeten worden. Teodorczyk, Tielemans en Hanni zullen allemaal nog één keer uit hun reservetank moeten diepen.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Boeckx Frank 90' 6
Appiah Dennis 90' 4
Spajic Uros 90' 5
Nuytinck Bram 90' 7
Obradovic Ivan 90' 6
Tielemans Youri A 90' 5
Dendoncker Leander 90' 6
Hanni Sofiane A 90' 6
Chipciu Alexandru 90' 7
Teodorczyk Łukasz 76' 5
Acheampong Frank Opoku 46' 4
  Bank G Beoordeel
Trebel Adrien   44' 5
Thelin Isaac Kiese 14' 6
Deschacht Olivier -  
Bruno Massimo -  
Stanciu Nicolae Claudiu -  
Capel Trinidad Diego -  
Rubén Iván Martínez Andrade -  

Zulte Waregem Zulte Waregem

  Speler G Beoordeel
Steppe Kenny 90' -
Dalsgaard Henrik 90' -
Derijck Timothy 89' -
Baudry Marvin 78' -
Hamalainen Brian 90' -
Marrone Luca 90' -
Meite Soualiho 90' -
Lerager Lukas 46' -
Kaya Onur 90' -
Leye Mbaye 90' -
Coopman Sander 90' -
  Bank G Beoordeel
Lepoint Christophe   44' -
Cordaro Alessandro 12' -
Mühren Robert 1'  
Bala Aliko -  
Bostyn Louis -  
De fauw Davy -  
Severin Yoan -  
Herbeleef Anderlecht - Zulte Waregem

Vooraf