Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Uitblinkers Marin en Djenepo zetten scheve situatie recht en bezorgen Standard meteen een gouden driepunter in play-off 1
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst vanuit Luik

Standard gaat in tweede helft op en over Antwerp en start play-off 1 met een zege (3-1)

Standard heeft zijn start in play-off 1 niet gemist. Thuis tegen Antwerp hadden de Rouches het vooral voor rust moeilijk, maar gelukkig kon Standard op Marin en de ingevallen Djenepo rekenen. Eindstand: 3-1.

Standard kreeg de eer om play-off 1 thuis tegen Antwerp te openen. Zeg maar gerust 'Standard B', want meer dan de helft van de basiself van - jawel, Laszlo Bölöni - had een verleden in Luik. Preud'homme, coach van de Rouches, verraste door voor Cavanda en niet voor Fai te opteren. Ook Djenepo en Lestienne zaten op de bank.

Marin op de paal

De bezoekers namen in het openingskwartier het balbezit voor hun rekening, maar de eerste waarschuwing kwam wel van Standard. Marin zette de aanval zelf op en kreeg tijd om aan te leggen, maar via de paal kwam zijn poging opnieuw het veld in.

De kopbal van Vanheusden kon Bolat niet verontrusten, maar halverwege de eerste periode viel het doelpunt aan de overkant. Net wanneer het tempo langs beide kanten stokte, recupereerde uitgerekend Mbokani met een gelukje de bal in de zestien. Met een laag schot verschalkte hij een kansloze Ochoa van dichtbij, 0-1.

Standard probeerde het evenwicht te herstellen, maar Bolat beleefde een vrij rustige eerste 45 minuten. Meer dan een vluchtschot van Refaelov dat een klein metertje over ging, kregen we voor de koffiepauze niet te zien.

Invaller Djenepo van goudwaarde

Preud'homme besefte dat er werk aan de winkel was en gooide bij de start van de tweede helft Djenepo in de strijd. Een gouden zet, zo bleek later in de wedstrijd. Het tempo ging de hoogte in en de eerste kansen volgden al snel. Laifis trapte een moeilijke bal van dichtbij hoog over, terwijl Emond de voorzet van Marin voorlangs devieerde.

Het was slechts uitstel van executie. De gelijkmaker kwam er toch. Marin draaide heerlijk weg van zijn mannetje en bediende de ingevallen Djenepo, die het knap afmaakte met een hakje. 1-1 met nog 20 minuten op de klok.

Djenepo en Marin maken het verschil

De toon was gezet: Standard drukte de bezoekers volledig in het defensief. En de beloning kwam er 10 minuten voor tijd. Djenepo ging gezwind voorbij zijn bewaker en legde de 2-1 panklaar voor de voeten van de af en toe uitgefloten Cavanda. De voorsprong was een koud kunstje, invaller Djenepo bleek van goudwaarde voor de Rouches.

Standard had de touwtjes stevig in handen en diepte de score zelfs nog uit. Laifis plantte zijn teen tegen een voorzet van Marin en liet Bolat kansloos. Standard won met 3-1 en opent zo play-off 1 in stijl, want het springt (voorlopig) over Club Brugge naar de tweede plek en nadert tot op een punt van leider Genk.