Speeldag: Ronde 2
Stadion: Fratton Park
Portsmouth maakt Leeds af in slotfase
Kevin Vanbuggenhout

In de tweede ronde van de League Cup sprong de affiche Portsmouth - Leeds United in het oog. Leeds, een aantal jaren geleden nog actief in de Champions League, is inmiddels in de derde klasse van Engeland aanbeland. Daar startte Leeds door de financiële crisis overigens met minpunten. In Fratton Park ging Leeds op zoek naar een stunt tegen Portsmouth.

Leeds begon ook sterk aan de wedstrijd. Carole schoot vanuit de tweede lijn naast. Portsmouth herstelde zich snel en greep Leeds even bij de keel. Kranjcar trof de dwarsligger. Beide ploegen zorgden voor een open wedstrijd. Leeds moest in de aanvangsfase ook niet onderdoen voor Portsmouth. Kandol trapte van dichtbij op doel, Ashdown redde knap. Leeds-doelman Ankergren verkeek zich wel bijna op een hoekschop van Kranjcar. In het derde kwartier stak Portsmouth toch een tandje bij. Ankergren stopte een poging van Nugent. Vlak hierna knalde Kranjcar na. Drie minuten voor de rust was het toch raak. Pamarot devieerde een schot van Pedro Mendes in doel: 1-0.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van Leeds. Ashdown pakte het schot van Beckford. Het antwoord van Portsmouth kwam er via Kranjcar wiens schot naast doel belandde. Leeds moest nu natuurlijk zelf op zoek gaan naar de gelijkmaker. De bezoekers probeerden wel, maar na een uur spelen kreeg Portsmouth toch meer controle over de wedstrijd. De creatieve ideeën waren op bij Leeds en Portsmouth kwam niet meer in de problemen. In de 77ste minuut maakte Ankergren een schot van Pedro Mendes onschadelijk. Enkele minuten later zou het toch 2-0 worden. Pamarot buffelde een hoekschop van O'Neil binnen. Het zou zelfs nog 3-0 worden. Utaka passte de bal door naar Nugent die van dichtbij binnenduwde. Voor Nugent was het zijn eerste doelpunt voor Portsmouth. Portsmouth stootte makkelijk door naar de derde ronde van de League Cup.

Portsmouth behaalde een logische zege tegen derdeklasser Leeds United. Leeds deed wel lange tijd goed mee en de eindscore is ook lichtjes overdreven. Maar het was duidelijk dat Portsmouth zich niet zou laten verrassen. Portsmouth plaatste zich dan ook zonder veel problemen voor de derde ronde.