Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Arsenal bezorgt Anderlecht megakater met twee late goals

Ongelooflijk! Anderlecht verdiende voor de tweede keer in drie wedstrijden een overwinning, maar bleef deze keer zelfs zonder één punt achter. Tot minuut 88 was er geen vuiltje aan de lucht na een doelpunt van Najar. Gibbs en Podolski bezorgden alles wat paars-wit is een megakater.

Johan Walckiers, Cédric De Volder en Aernout Van Lindt in Anderlecht

Veel geblesseerden bij Arsenal, maar kijk, Besnik Hasi zou met plezier in zijn onderbroek coachen als hij de mogelijkheid had om Lukas Podolski, Tomas Rosicky en Joel Campbell op zijn bank te kunnen zetten. De jarige Wenger - hij werd woensdag 65 - had die luxe wel. Hasi moest met een flankaanvaller op de linksachter beginnen en met zijn reservespits in de aanval omdat geen van zijn twee goudhaantjes in vorm is. Creativiteit is de tol van de minder begoeden!

Wereldpartij Mbemba

Maar we kunnen Hasi begrijpen. Na twintig minuten had Gohi Bi Cyriac al meer luchtduels gewonnen dan Mitrovic in de afgelopen maand en had Praet al meer geslaagde acties gemaakt dan Suarez tegen KV Mechelen, al moest je daarvoor geen wonderkind zijn. Arsenal is ook niet van het kaliber Dortmund. Na een halfuur waren de Engelsen een paar keer dreigend geweest, maar grote kansen waren dat niet. De snelheid van Sanchez was zowat het enige wat Anderlecht pijn deed.

Mbemba speelde een wereldpartij en dat was genoeg om Welbeck aan banden te leggen. Als we Wenger waren, zetten we de Congolees recht het scoutingsboekje in. Aanvallend werden wat corners afgedwongen, maar dat was het zowat. Defour trapte er een paar de vergetelheid in. Najar en Conte werden door de krachtpatsers op de flanken fysiek afgetroefd en Praet kreeg te weinig ballen in zijn voeten. Dat maakt het voor een diepe spits niet makkelijker. Of zou het plan geweest zijn om er in de tweede helft een frisse Suarez in te werpen?

Proto redt de meubelen

Arsenal begon als een machine aan de tweede helft. De bal ging van voet naar voet en de backs zorgden constant voor een overtal aan aanvallers op de helft van paars-wit. Het maakte wel dat er meer ruimte kwam voor de snelle flanken en na een actie van Acheampong trapte Conte naast. Diezelfde Conte kreeg nog een goeie kans, maar kreeg een tik en vergat daardoor Acheampong aan te spelen. Tussendoor had Proto ook nog een kopbal van Sanchez uit zijn doel geranseld. Heel wat meer kansen dan die eerste vijfenveertig minuten dus.

Het publiek kreeg moed en zette zich massaal achter de ploeg. Proto moest echter ook Cazorla van een doelpunt houden. Maar dan gebeurde het: de eerste echt goede aanval van Anderlecht. Najar zette Praet op weg naar de zestien, die schakelde een versnelling hoger en zette voor tot bij Najar die ondertussen al aan de penaltystip stond. De Hondurees kopte hard en zuiver naar de grond en Martinez, derde doelman van The Gunners, was geklopt. De droom op de eerste Cl-zege na Zenit twee jaar geleden kwam heel dichtbij.

Missers duur betaald

Vanden Borre had daar na weer een goeie actie van Praet zekerheid over kunnen verschaffen, maar zijn gekraakt schot strandde op de dwarsligger. Ook Suarez had nog een goeie kans en zo waren er wel nog wat. Anderlecht stoomde over Arsenal, maar dan kwam de genadeslag op een heel onverwachte manier. Linksachter Gibbs schoot hard voorbij Proto en invaller Podolski maakte er in de blessuretijd nog 1-2 van. Een mokerslag waar Anderlecht niet op één-twee-drie zal van herstellen.