Stadion: Ghelamco Arena (Arteveldestadion)
Sels schenkt negen Buffalo's fantastisch eerste puntje in Champions League
Manuel Gonzalez

Buffalo's pakken eerste punt in de Champions League dankzij penaltysave Sels

AA Gent heeft zijn eerste puntje beet in de Champions League. De Buffalo's eindigden de wedstrijd met negen en mogen zich daardoor toch in de handen wrijven. Milicevic wiste een doelpunt van Jallet uit, Sels maakte zich de matchwinnaar met een penaltysave in de slotfase.

Timothy Collard en Aernout Van Lindt in Gent

Heel Gent hield de adem in: wat zouden de Buffalo's laten zien in hun allereerste wedstrijd ooit in de Champions League, meteen ook de eerste Europese wedstrijd in de nieuwbakken Ghelamco Arena? Hein Vanhaezebrouck verraste ons niet: Mitrovic werd fit genoeg bevonden om tussen Asare en Nielsen te spelen, Milicevic mocht ook starten.

Ja, er zijn spelers van Champions League-niveau bij blauw-wit. Wat Renato Neto allemaal liet zien? Geweldig. De manier waarop Laurent Depoitre zovaak twee Franse verdedigers bezighield? Knap. Sels? Present wanneer nodig. Maar: het schorde wel aan efficiëntie - stilaan een oud zeer voor de Buffalo's.

Gent schiet zichzelf in de voet

In de competitie 7 goals in evenveel wedstrijden (waarvan drie strafschoppen), ook in de Champions League werden grote kansen gemist. Neto probeerde nog een opwippertje waar binnenschuiven nodig was, Depoitre zag een bal stranden op de lat. En toen hij wél de netten deed trillen werd hij afgevlagd voor buitenspel.

En toen, vlak voor rust, ging Dejaegere over de bal op de enkel van Lacazette staan. Dom, maar wel een terechte uitsluiting. Zo moesten de Buffalo's nog meer dan 45 minuten met een man minder aan de bak.

Milicevic wist doelpunt Jallet uit

Dat liet zich snel gevoelen: in de tweede helft waren de bezoekers plots omnipresent. De thuisploeg moest terugplooien en op het uur leverde dat ook op: nieuwe rechtsachter Jallet kon vanaan de eerste paal overhoeks voorbij Sels koppen.

Lacazette botste op Sels op weg naar de 0-2, de Buffalo's bleven niet bij de pakken zitten. De bezoekers bleven licht baas, maar plots werd het dan toch 1-1. Kums behield het overzicht, Milicevic werkte binnen.

Matz Sels! Matz Sels! Matz Sels!

De laatste 20-25 minuten leken we op weg naar een gelijkspelletje in de Ghelamco Arena. Tot plots Foket even een dutje deed en een strafschopfout ging maken.

Iedereen dacht plots dat het noodlot toesloeg, maar daar was Matz Sels. De manier waarop hij de strafschop van Lacazette in corner devieerde: wereldklasse. Wilmots vertrok tien minuten voor tijd uit het stadion, maar toch: oproepen die keeper. En Depoitre? Waarom niet.

Gezien de omstandigheden zal Gent het eerste puntje zeker vieren als een overwinning. Nu maar hopen dat de Buffalo's het zich ergens half december niet beklagen dat ze hier eigenlijk hadden moeten winnen.