Belgiƫ - Schotland

Missie volbracht: 'legende' Romelu Lukaku zorgt voor klinische 12 op 12, Rode Duivels kunnen EK nu al ruiken

Aernout Van Lindt Alexandre Fiammetti Bart Ver Elst
Aernout Van Lindt, Alexandre Fiammetti en Bart Ver Elst vanuit Brussel
| 61 reacties
Missie volbracht: 'legende' Romelu Lukaku zorgt voor klinische 12 op 12, Rode Duivels kunnen EK nu al ruiken
Foto: © photonews

Na een lang en slopend seizoen moesten de Rode Duivels nog een laatste keer aan de arbeid tegen Schotland. De vakantie loerde om de hoek, maar eerst moesten de Duivels nog naar 12 op 12 in de EK-kwalificatiegroep.

  • Roberto Martinez geeft Meunier en Tielemans een basisplaats
  • Romelu Lukaku breekt de ban net voor de pauze
  • 26-jarige legende beslist wedstrijd na de koffie, De Bruyne maakt er nog 3-0 van
  • 12 op 12 voor Rode Duivels, soeverein leider

Geen kat die er aan twijfelt dat de Rode Duivels zich zullen plaatsen voor het EK 2020. Na drie speeldagen stonden ze al soeverein aan de leiding in de poule met 9 op 9, met een zege tegen Schotland konden ze zich helemaal losspelen en de kloof met het nummer 3 in de groep al zes punten maken.

Roberto Martinez koos voor twee nieuwe namen: Meunier kreeg zoals verwacht zijn speelminuten, nadat hij tegen Kazachstan op de bank was gehouden voor Castagne. Tielemans verving dan weer Dries Mertens, maar het was vooral de bezoekende coach die verbaasde. Robertson (hamstringblessure?), Fraser, Brophy, Forrest en McGinn stonden niet tussen de lijnen.

Big Rom breekt de muur

Met een veredeld B-elftal konden de Schotten in een dubbele verdedigende gordel wel volhouden tot vlak voor de rust. Toen knikte Lukaku een voorzet van Hazard keihard en weloverwogen tegen de touwen en was een tot dan toe goed keepende Marshall eraan voor de moeite.

De fans hadden vooraf een spandoek klaar voor de topschutter aller tijden van de Rode Duivels en hij bedankte ze na de rust met kushandjes na de 2-0. Opnieuw stond Big Rom op de juiste plek om zijn tweede van de avond binnen te tikken, waardoor hij zijn statistieken bij de Belgen nog wat verder wist op te smukken. Dat De Bruyne buitenspel stond in aanloop naar dat doelpunt? Geen Duivelse fan die er om maalde.

Wie anders?

Nog voor het uur hadden de Rode Duivels zo hun schaapjes alweer op het droge. Beroepsernst hebben de Belgen te over, maar echt flitsend werd het echter nooit bij de Duivels - dat hoefde ook niet. De Schotten klauwden nauwelijks, ondanks de vocale steun van meer dan 4000 supporters. Lukaku ging dan maar op zoek naar zijn hattrick tussen de Mexican Waves heen.

Die kwam er echter niet. Integendeel zelfs: in het slot moest ook Courtois zich nog een paar keer laten gelden om de Schotten van de aansluitingstreffer te houden. Het doelpunt viel echter aan de overkant met een lage schuiver van Kevin De Bruyne en zo staat er na een nieuwe 3-0 overwinning een klinische 12 op 12 op het scorebord voor de Duivels. Het EK volgend jaar komt nu al dichtbij.

Goals

3
0

Balbezit

64
36

Aanvallen

70
32

Gevaarlijke aanvallen

56
19

Schoten op doel

11
2

Schoten naast/over doel

6
1

Geblokkeerde schoten

2
1

Hoekschoppen

14
0

Buitenspel

1
0

Fouten

9
8

Vrije trappen

9
10

Doeltrappen

4
10

Inworpen

23
11
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

EK 2020