Speeldag: Finale
Stadion: Petrovskiy Stadion
Oliedollars leveren meteen winst op
Nico Wieme

Zenit Sint-Petersburg heeft in zijn eerste Europese finale meteen het goud behaald. De Russen waren een klasse sterker dan de Glasgow Rangers en wonnen het duel uiteindelijk verdiend met 2-0.

In het imposante City of Manchester Stadium stonden met Zenit Sint-Petersburg en Glasgow Rangers twee verrassende finalisten tegenover elkaar. De Russen begonnen als favoriet aangezien zij na Nieuwjaar topploegen als Villareal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Bayern München de weg naar de finale versperden. De Rangers bereikten met meer geluk dan kunde het eindspel en wilden na 26 jaar, toen ze de beker wonnen tegen Dinamo Moskou, terug aanknopen met een Europees succes. Beide teams traden aan zonder hun Belg. Bij Zenit revalideert Nicolas Lombaerts nog steeds na zijn operatie. Thomas Buffel haalde de kern van de Rangers niet.

Goede start
Ondanks een veelbelovend begin stelde de eerste helft niet veel voor. Zenit monopoliseerde vaak de bal en de Rangers trokken zich terug in hun gebruikelijke egelstelling. Het wedstrijdverloop had er nochtans heel anders kunnen uitzien als Andrei Arshavin na amper vier minuten niet de paal, maar het doel had getroffen. De reactie van de Schotten mocht er best zijn: Jean-Claude Darcheville zette zich door in het strafschopgebied, maar de bedrijvige Radek Sirl kon de bal opruimen voor een aanstormende Steven Davis.

Afstandsschoten
Nadien viel de match stil. De Russen voelden dat ze moeilijk door het Glasgowblok konden geraken en probeerden het dan maar van ver. Afstandsschoten van Anatoli Timoshchuk, Konstantin Zyryanov en Aleksander Anyukov konden Neil Alexander echter niet verrassen. Tussendoor ontsnapte Kevin Thomson minstens aan een gele kaart na een schaarbeweging op een Russische speler en kopte Viktor Faisulin een voorzet van Arshavin over.

Gevaar in de staart
Acht minuten voor de rust staken de Schotten nog eens de neus aan het venster. Na een inworp draaide Davis zich goed weg van Fatih Tekke. Steven Whittaker kopte zijn voorzet hoog over het doel van een voor het overige werkloze Vyhacheslav Malafeev. In de 43ste minuut onderschepte Barry Ferguson de bal op het middenveld, speelde Darcheville (foto links) op rechts aan, maar de Fransman werd aan de rand van de zestien neergelegd. Whittaker besloot de vrije trap in de muur. Op slag van rusten claimde Sint-Petersburg nog een penalty nadat Kirk Broadfoot een voorzet van Arshavin tegen de arm kreeg. Scheidsrechter Peter Frödjfeldt ging er echter niet op in.

Gevaarlijke Schotten
In het begin van de tweede helft verlieten de Rangers even hun verdedigende stelling. De concentratie bij Zenit verslapte en de Schotten zorgden zowaar voor dreiging. In de 54ste minuut kreeg Darcheville dé kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen, maar Malafeev lag in de weg. In het geharrewar dat erop volgde ranselde de Russische doelman de bal nog twee keer uit zijn doel. Uiteindelijk stifte Thomson de bal via een Rus en de paal naast. De daaropvolgende hoekschop werd weggewerkt en belandde bij Arshavin. Die omspeelde de veel te ver uit zijn doel gekomen Alexander, maar zag zijn doelpoging vlak voor de lijn weggekopt worden door Sasa Papac.

Zenit beloond
Zenit nam het heft weer in handen en zag zijn inzet op de 72ste minuut beloond worden. Igor Denisov (foto rechts) zette een mooie actie op, bediende Arshavin, die op zijn beurt opnieuw Denisov door het hart van de Rangersverdediging loodste. De Rus schoof het leer mooi onder de doelman binnen. Vier minuten later kon de match beslist zijn. Uitblinker Arshavin zette van op rechts voor naar Zyryanov die echter de buitenkant van de paal viseerde. De Schotse trainer Walter Smith bracht met onder andere Nacho Novo vers bloed in. Glasgow drukte nu wel, maar kwam niet echt aan uitgespeelde kansen. Op de tegenaanval mocht Anyukov nog eens aanleggen. Zijn schot werd in hoekschop gekeerd.

Gemiste kansen
In een alles-of-niets slotoffensief kregen de Schotten nog twee goede mogelijkheden. Eerst werd een poging van Darcheville door Sirl gekeerd, daarna besloot Novo een wenkende kans huizenhoog over. In de 94ste minuut besliste Zyryanov de partij helemaal. Tekke mocht randje buitenspel voorzetten en Zyryanov had de bal maar binnen te lopen. Zo mogen de Russen de UEFA Cup verdiend mee naar Sint-Petersburg nemen.