Datum: 18/05/2011 20:45
Competitie: Europa League
Speeldag: Finale
Stadion: Estádio do Dragão
Colombiaanse sluipschutter beslist Europa League-finale
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Colombiaanse sluipschutter beslist Europa League-finale
Foto: © SC

Porto heeft in Dublin zijn vijfde Europese beker uit de clubgeschiedenis veroverd. In een Portugese finale maakte de club zijn favorietenrol waar. In een slappe partij maakte Falcao de enige treffer van de avond.

Kersten Steurbaut in Dublin
Porto begon als de absolute topfavoriet aan de wedstrijd, maar het was Braga dat al vroeg voor de eerste dreiging zorgde. Custódio glipte door de buitenspelval en stak dan het leer naast. Porto reageerde meteen via Hulk, de 24-jarige Braziliaan besloot na een knappe individuele actie maar net naast.

Colombiaanse flits
Na een veelbelovend begin viel de motor echter stil. Braga sloot de rangen en Porto vond geen oplossing op de organisatie van het kleine Arsenal. Verdediger Silvio ontsnapte wel aan een rode kaart na een smerige tackle opHulk.

Net voor de pauze mochten de fans van Porto dan toch hun blauw-witte sjaals in de lucht steken. Na een Colombiaans onderonsje kopte Falcao een voorzet van Fredy Guarin onhoudbaar tegen de netten. De zeventiende treffer al voor El Tigre, die zijn naam dankt aan de gelijknamige Braziliaanse voetballegende.

Braga moest komen na de rust. Geen makkelijke opdracht voor een team dat in Europa gemiddeld slechts één keer scoort om de 120 minuten. En dat manco werd in de openingsminuut van de tweede helft opnieuw in de verf gezet. De ingevallen Mossoró kreeg een uitstekende mogelijkheid om zijn team weer langszij te brengen, maar hij besloot pal op de voet van de jarige Helton.

Een onbegrijpelijke misser die Braga nog zuur opbrak. De Portugese bekerwinnaar van 1966 creëerde in een slappe finale geen enkele kans meer en ontsnapte in de slotfase nog aan een tweede doelpunt.

Nieuwe Mourinho
Porto verovert zo zijn vijfde Europese triomf. Trainer André Villas-Boas wordt met zijn 32 jaar en 216 dagen de jongste coach die de Europese beker op zijn palmares schrijft. Hij droomt er al van om de stunt van zijn leermeester José Mourinho te herhalen. Die loodste de club in 2003 en 2004 naar winst in de UEFA Cup en de Champions League.

Herbeleef FC Porto - Braga

Vooraf

Europa League