Datum: 19/03/2015 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: BJK Inönü
De Sutter en Bolingoli trappen Club Brugge naar historische kwartfinale
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
De Sutter en Bolingoli trappen Club Brugge naar historische kwartfinale
Foto: © Photonews

Club Brugge mag de geschiedenisboeken van onder het stof halen. De West-Vlamingen deden vanavond met een 1-3 het licht uit in het mythische Atatürk. Tom De Sutter beukte de deur open, Boli Bolingoli haalde de vis binnen. Waar eindigt het sprookje?

Cédric De Volder en Manuel Gonzalez in Istanboel

  • Club Brugge veert opnieuw recht na achterstand
  • Tom De Sutter heeft een wereldpartij achter de kiezen
  • Vorige kwartfinale: twintig (!) jaar geleden

De voorbije dagen waren er een pak twijfels gerezen omtrent de blauw-zwarte intenties. Maar het moge duidelijk zijn: Michel Preud’homme had zin om geschiedenis te schrijven en dropte zijn sterkste elf tussen de krijtlijnen.

Dame Fortuna

Het Atatürk Olimpiyat Stadi – of in de volksmond: de Hel van Istanboel – daverde als een orkaan die na twee eeuwen werd wakker geschud. De fans van Kara Kartallar zorgden met de nodige decibels en zeventigduizend lichtjes voor een waar spektakel.

Al was Pedro Franco zijn exemplaar vergeten. Het licht ging bij de Colombiaan na amper vijf minuten al uit. Tom De Sutter kon meteen alleen op Tolga Zengin afstormen, maar de thuisgoalie was de voormalige Rode Duivel in twee keer te snel af.

Weer-ga-loos!

Al stond Dame Fortuna voor de koffie ook wel aan Belgische kant. Demba Ba kreeg dé kans om het kunnen van Mathew Ryan uit te testen, maar hij werd aangetrapt door Brandon Mechele. Eerlijk? Een vervroegde douche was niet onterecht geweest… Maar het zal ons worst wezen!

Club zocht de kleedkamers dan wel op met het ticket voor de kwartfinale in de achterzak, maar werd meteen na de rust koud gepakt. Er was amper afgetrapt of de bordjesman kon al een eerste keer op de ladder klimmen. Ramon Motta weergaloos in het kruis, 1-0.

Franco zoekt de schakelaar nog steeds…

Op het uur werd het plots enorm stil in Istanboel. De Sutter liep Franco – hij had de schakelaar van het licht nog steeds niet gevonden – er losjes af en schoof het leer netjes onder de Turkse doelman door, 1-1 en Club plots in een zetel.

Alles en iedereen verwachtte een Turks slotoffensief, maar het was Club Brugge dat het commando voerde. Tussendoor vergat de scheidsrechter van dienst overigens een strafschop te fluiten voor blauw-zwart. Lior Refaelov werd foutief afgestopt door… Franco, wie anders.

Twintig jaar geleden

In de slotfase nam Boli Bolingoli met de 1-2 én 1-3 alle twijfels weg. Club Brugge mag zo blijven dromen van Europees succes en haalt voor het eerst in twintig jaar nog eens de kwartfinale van een Europees toernooi. En van Istanboel naar Brussel, jongens. Zondag wacht RSC Anderlecht in de finale van de Beker van België. Laat die geschiedenisboeken maar liggen?

Opstellingen

Besiktas Besiktas

  Speler G Beoordeel
Zengin Tolga 90' 3
Opare Daniel   71' 5
Uysal Necip 90' 5
Franco Ulloa Pedro Camilo 90' 5
de Morais Motta Ramon 90' 5
Töre Gökhan 90' 5
Arslan Tolgay 90' 5
Kavlak Veli   90' 4
Sahan Olcay   90' 5
Pektemek Mustafa 74' 4
Ba Demba 90' 4
  Bank G Beoordeel
Frei Kerim 19' 5
Tosun Cenk 16' 5
Hutchinson Atiba -  
Gönen Cenk -  
Nukan Atınç -  
Ozyakup Oguzhan -  
Gülüm Ersan -  

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Ryan Mathew 90' 7
Meunier Thomas   90' 7
Duarte Óscar 90' 8
Mechele Brandon 90' 8.5
De Bock Laurens 90' 7.5
Simons Timmy A 90' 8
De fauw Davy 60' 6
Vormer Ruud 90' 8
Refaelov Lior A 90' 6
De Sutter Tom 81' 9.5
Izquierdo Mena José Heriberto   65' 7
  Bank G Beoordeel
Bolingoli Mbombo Boli ⚽ ⚽ 25' 9
Oularé Obbi 9'  
Kujovic Vladan -  
Storm Nikola -  
Dierckx Tuur -  
Silva Gajardo Francisco Andrés -  
Herbeleef Besiktas - Club Brugge

Vooraf