Datum: 07/08/2014 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Zulte Waregem kan opnieuw niet winnen en ligt uit Europa

Zulte Waregem heeft niet voor de stunt van het jaar kunnen zorgen. Op geen enkel moment zat er een 'mirakel van Borisov' in. Uiteindelijk werd gelijkgespeeld tegen de Wit-Russen van Soligorsk: 2-2. Het Europees avontuur van Essevee eindigt zo in voorronde 3.

Door Aernout Van Lindt

De heenwedstrijd van Zulte Waregem tegen Shaktyor Soligorsk werd een absolute nachtmerrie aan de Gaverbeek: rood voor Plet, een hersenschudding voor Colpaert en een zware 2-5 nederlaag na een complete off-day. Essevee had dan ook een mirakel nodig om alsnog te zorgen voor Europese kwalificatie.

Plet (geschorst) en Colpaert (geblesseerd) waren er niet bij in de opstelling van Dury, verder zette hij ook Skúlason, Verboom en Bongonda op de bank, Paye kreeg zo op linksback zijn eerste kans en ook Isci mocht net als zondag in de basis starten.

Balanovich met de uppercut

Zulte Waregem moest minstens vier keer scoren om alsnog Europees verder te gaan. Wat je dan nodig hebt, is een snel doelpunt. Liefst aan de goede kant van het veld, maar niet dus: net als in de heenwedstrijd als dit weekend in Lokeren moesten de spelers van Essevee ook deze keer snel een uppercut incasseren.

Doelpuntenmaker van dienst: ene Balanovich. Hij moest de bal in de kleine rechthoek maar voorbij Bossut stuwen, nadat de hele linkerflank werd opgerold. Aneke en Trajkovski toonden zich verder in de eerste helft zeer bedrijvig, maar zij konden het tij niet keren.

90 seconden leven op hoop

Tot vijf minuten voor rust had de thuisploeg de match helemaal in orde, maar toen kwam Zulte Waregem toch langszij. De druk die ze uitoefenden leverde op: Sylla was op de juiste plek om een voorzet van Trajkovski tegen de touwen te prikken.

Lang duurde de hoop van de West-Vlamingen echter niet, want nauwelijks twee minuten later was het - alweer - Balanovich die de Wit-Russen op voorsprong schoot: een doelpunt op de volledig zelfde manier eigenlijk, want op links kon de thuisploeg weer makkelijk doorheen de defensie, waarop Balanovich dus weer kon binnentikken van dichtbij.

Sylla zorgt voor gelijkspel

In de tweede helft maakte Zulte Waregem nooit echt aanspraak op een heuse stunt. Wel ging Essevee op zoek naar minstens de gelijkmaker, en misschien de overwinning.

Het gelijkspel uit de brand slepen, dat lukte nog wel, want ook Sylla kon zijn tweede scoren. De bezoekers gingen nog op zoek naar het winnende doelpunt, maar ook de ingevallen Hazard kon geen winnend doelpunt maken. Deed dat wel: Skúlason, maar hij werd afgefloten.

Zulte Waregem kon zo weer niet winnen tegen Soligorsk, maar de moedige 2-2 moet toch vertrouwen geven voor de toekomst in de vaderlandse competitie.