Datum: 18/09/2014 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard neemt in de tweede helft afstand van stugge Kroaten
Standard neemt in de tweede helft afstand van stugge Kroaten
Foto: © Photonews

Standard had het deze avond lang niet onder de markt met HNK Rijeka. De Kroaten begonnen het best en speelden enkele kansen bij elkaar. De Rouches kwamen beter uit de kleedkamer en namen afstand via Ciman en Vinicius.

Sander De Graeve in Luik

Waar Luzon vorig seizoen nog vol aan het roteren ging in de Europa League, kon hij het zich op dit moment niet meer permitteren. De fans zijn woest en de lege zitjes waren talrijk vanavond op Sclessin. Veel meer dan 8000 supporters kwamen er niet opdagen voor de eerste match in de poulefase.

De Kroaten waren wel aanwezig. Het bezoekersvak zat goed gevuld. Bijna zagen ze meteen een goal van Standard. Al na dertien seconden knalde Carcela van dichtbij raak. Het trucje bij de aftrap -Luzon stuurt alle torens naar voor en laat een lange bal op goed geluk trappen- mislukt doorgaans in België, maar in Europa was het bijna prijs.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Nog voor de tiende minuut kreeg Krstanovic plots de bal voor het doel van Kawashima, maar hij knalde ver over. Standard kwam goed weg. De Kroaten hadden overigens ook het vaakst de bal in het bezit en lieten het leer goed rond gaan. Standard speelde vaak te overhaast en te onzuiver en het verloor tot overmaat van ramp nog Bia met een blessure. Mpoku was zijn vervanger.

Beide ploegen moesten het in de eerste helft vooral van pogingen van ver hebben. Louis vond geen oplossing en verstuurde dan maar een vlam van zo'n dertig meter. De doelman van Rijeka was er, onterecht, gerust in. De bal zoefde rakelings naast. De Kroaten konden Kawashima niet bedreigen vanop afstand.

Saaie bedoening voor de rust

De match kabbelde verder naar de rust. De Roemeense ref liet veel fouten onbestraft en zo konden de stevige Kroaten er blijven in vliegen. De weinige Standard-fans die opdaagden riepen op minuut 24 nogmaals om het ontslag van Luzon, voor het overige hoorden we vooral de bezoekende fans. De 0-0 ruststand was logisch.

Na de koffie kwamen de Rouches met iets meer drang naar voren uit de kleedkamer. Ook zij gingen iets bruter spelen en zetten de Kroatische verdediging onder druk met een pak hoekschoppen. Louis was net als in de eerste helft de beste man op het veld. Haast elke goeie aanval begon bij de vinnige flankspeler.

Hij zette onder meer flankspeler Viera op weg naar doel, maar die kon niet goed genoeg afwerken. Aan de overkant bleven de jongens van Rijeka het van een afstand proberen. Kawashima bedreigen zat er niet meer in tot Teixeira besloot een handje te helpen. Hij gaf de bal zomaar aan Krstanovic, maar de slungelige spits kreeg het leer niet onder controle. Een duik later kreeg hij geel voor een schwalbe.

Vinicius met zijn eerste

Standard kwam dus goed weg. Enkele minuten later kwam het dan toch op voorsprong. Mpoku schilderde een bal op het hoofd van Ciman en die versloeg Vargic. Daarna bleef Louis aandringen, maar het was zijn vervanger die uiteindelijk de veilige 2-0 op het bord zette. Vinicius deed het en scoorde zijn eerste treffer voor Standard. Het werd een opgemerkte invalbeurt van de nummer negen. Hij pakte meteen een domme gele kaart, maar maakte het goed met zijn goal.

Standard ging zonder glans voorbij de potige Kroaten, maar we onthouden vooral de drie punten. Missie geslaagd. Met Feyenoord en Sevilla wachten nog lastigere tegenstanders.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' -
Milec Martin 90' -
Ciman Laurent 90' -
Teixeira Jorge 90' -
Van Damme Jelle 90' -
Mujangi Bia Geoffrey 16' -
De Sart Julien   90' -
Trebel Adrien A 90' -
Carcela Mehdi 56' -
De Camargo Igor 90' -
Louis Jeff 84' -
  Bank G Beoordeel
Mpoku Paul José A   74' -
Viera Ramos Jonathan 34' -
Araújo Vinícius Vasconcelos  6'  
Arslanagic Dino -  
Lumanza-Lembi Tortol -  
Thuram-Ulien Yohann -  
Andrade Darwin -  

Rijeka Rijeka

  Speler G Beoordeel
Vargic Ivan 90' -
Tomečak Ivan 90' -
Samardžić Miral   90' -
Lešković Marko 90' -
Leovac Marin   90' -
Jugović Vedran 81' -
Jajalo Mato 90' -
Cvijanovic Goran 90' -
Kvržić Zoran   66' -
Kramaric Andrej 63' -
Krstanović Ivan   90' -
  Bank G Beoordeel
Lima Magalhães Moisés 27' -
Vesovic Marko 24' -
Ivančić Josip   9'  
Raspor Dino -  
Mitrović Matej -  
Zlomislić Damir -  
Bertosa Mateo -  
Herbeleef Standard - Rijeka

Vooraf