Datum: 10/12/2015 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Lotto Park
Ook Anderlecht mag Europees overwinteren na twee flitsen

Anderlecht klopte Qarabag en plaatst zich voor de 1/16de finales

Ook Anderlecht mag Europees overwinteren na twee flitsen
Foto: © photonews

Nee, Anderlecht heeft er geen galavoorstelling van gemaakt in het Astridpark. Maar zoals Besnik Hasi vooraf aanhaalde: kwalificatie is het enige wat telde. En die hebben ze beet na de 2-1-zege tegen Qarabag. Al hadden ze daarvoor eerst een achterstand nodig.

25 minuten kregen we slaapverwekkend voetbal te zien. Steriel, stereotiep, voorspelbaar,... alles wat u maar wilt. Bal centraal, doortikken naar de flank, voorzetten... En weggewerkt worden door de Azerbeidzjaanse verdediging. Zoals zo vaak had Anderlecht een 'wake up call' nodig.

Wake up call

En deze keer kwam die er van de voet van Dani Quintana. Een afgeweken schot iets voorbij het halfuur ging voorbij Proto in doel. En misschien was dat wel het beste wat Anderlecht kon gebeuren, want eindelijk schoten ze wakker.

Eerst was er Tielemans, een minuut later, die door een bos van spelers Najar alleen lanceerde in de zestien. En de Hondurees - rechtsachter voor de gelegenheid - mikte de bal aan de juiste kant van de tweede paal. 

Vier minuten later verstuurde Deschacht een goeie lange bal op Okaka en de Italiaan maakte deze keer perfect plaats voor zichzelf om van buiten de zestien zijn afstandsschot aan dezelfde paal als Najar binnen te schieten.

Rijp voor de slachtbank, maar...

Twee tempoversnellingen waren genoeg om Qarabag op de knieën te krijgen. We vragen ons echter af waarom ze daarna niet direct voor de genadeslag gingen. Qarabag was rijp voor de slachtbank, maar Anderlecht toonde zoveel genade dat een slager er tranen van in de ogen zou krijgen.

Een gelijkspel was genoeg, want Tottenham stond bij de rust al 3-0 voor tegen Monaco, maar die verkleumde fans in het Astridpark hadden meer verdiend. Een klinkende overwinning zou al een goedmakertje geweest zijn voor de wanvertoning in Kortrijk. 

Anderlecht drukte ook in de tweede helft niet door. Tevreden met de uitslag of niet beter kunnen? Ezekiel liep zich om de haverklap te pletter en Okaka was ook al niet zo present meer als in de eerste helft. Hasi rekende dan maar op Lukebakio om het verschil te komen maken.

Maar de tweede helft was eigenlijk een maat voor niets. Geen gevaar van Qarabag, geen gevaar van Anderlecht. Gewoon eentje die niet lang in het geheugen zal blijven hangen. Een kwalificatie, daarmee is alles gezegd. Maar op dit moment is dat genoeg.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 6
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 9
Kara Mbodji Serigne Modou 90' 7
Deschacht Olivier A 90' 0
N'Sakala Fabrice 90' 10
Gillet Guillaume 90' 6
Tielemans Youri A 90' 9
Suarez Matías 90' 7
Ezekiel Imoh 66' 8
Okaka Chuka Stefano 81' 9
Praet Dennis 90' 9
  Bank G Beoordeel
Lukebakio Dodi   81' 7
Sylla Idrissa 9'  
Kawaya Andy -  
Heylen Michaël -  
Conté Ibrahima Sory -  
Roef Davy -  
Nuytinck Bram -  

FK Qarabag FK Qarabag

  Speler G Beoordeel
Ismayilov Afran 63' -
Šehić Ibrahim 90' -
Garayev Gara 75' -
Medvedev Maksim 90' -
Quintana Sosa Daniel  90' -
Sadigov Rashad Farhad 90' -
Gurbanov Ilgar 90' -
Almeida de Oliveira Richard   90' -
Marcos Madera   90' -
Turabov Eltun 90' -
Armenteros Samuel A   90' -
El-Jadeyaoui Alharbi 63' -
  Bank G Beoordeel
da Silva Marinaldo Cícero 71' -
Tağıyev Cavid 27' -
Poepon Rydell 15' -
Yunuszade Elvin -  
Mammadov Elvin -  
Veliyev Farhad -  
Herbeleef Anderlecht - FK Qarabag

Vooraf