gnkKRC Genk
bilAthletic de Bilbao
Datum: 20/10/2016 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Luminus Arena
Een thuisduel van Genk en dan weet je het wel: Limburgers stap dichter bij Europese lente na 6 op 9
Diederik Geypen
Diederik Geypen vanuit Genk
| 0 reacties

Racing Genk legt matig Athletic Bilbao met 2-0 over de knie

Een thuisduel van Genk en dan weet je het wel: Limburgers stap dichter bij Europese lente na 6 op 9
Foto: © photonews

Racing Genk staat na donderdagavond een stap dichter bij Europese overwintering. Tegen een matig, maar wel uitgekookt, Athletic Bilbao voetbalden de Limburgers zich naar een 6 op 9. Orkestmeester van dienst was wie anders dan Alejandro Pozuelo.

Na de 1 op 6 van AA Gent en Standard eerder op de avond, was het aan Anderlecht en Racing Genk om de Belgische eer hoog te houden op het Europa League-toneel.

Ingeving Pozuelo

De club uit de mijnstad rekende voor een tweede groepszege in de eerste plaats op de flitsen van patron (in wording) Alejandro Pozuelo. In minuut 4 zag de Spanjaard een eerste keer het licht. Hij stak het leer meesterlijk tot bij Thomas Buffel, die een fractie te laat kwam om de bal over Iago Herrerin te wippen.

Ook de bezoekers uit het Baskenland dreigden snel. Aritz Aduriz moest uit een te schuine hoek schieten om Marco Bizot te verrassen. De routinier uit San Sebastian speelde een hoofdrol in het openingshalfuur. Eerst lobde de 35-jarige aanvaller het leer over Bizot en diens kooi. Niet veel later liep hij dom buitenspel toen hij makkelijk de 0-1 binnen legde.

Eerste voor Brabec

De thuisploeg ontsnapte dus en reageerde. Met wat geluk kwam de bal bij Tino-Sven Susic terecht. Een deel van de mager gevulde Luminus Arena veerde recht bij zijn knal in het zijnet. Toch mocht de Limburgse aanhang juichen voor de pauze. Toen Leon Bailey eindelijk eens gevaarlijk was in de zestien, duwde Herrerin de bal ongelukkig in de voeten van Jakub Brabec. De Tsjechische nieuwkomer scoorde zijn eerste goal in Genk-loondienst.

Eviva España

Elleboogje hier, voetje daar... De opgefokte Basken lieten zich bij momenten van hun meest onsportieve kant zien. Aduriz had zijn afgekeurde goal van voor de pauze nog niet verteerd, toen hij Buffel een stevige kniestoot verkocht. De spits van Bilbao kreeg vreemd genoeg geen rood, want de Genkse aanvoerder moest met een dijbeenblessure naar de kant. De spionkop gooide er een Eviva España voor de fiere Baskische fans tegenaan.

Op een doelrijpe kans moesten we wachten tot het begin van het laatste kwart. Pozuelo creëerde goed ruimte voor zichzelf, Herrerin pakte uit met een Courtois-redding om het grondscherend schot uit zijn doel te weren. Aan de overzijde knalde kapitein Ander Iturraspe nipt langs de paal en dus bleef het opletten. Tot Wilfred Ndidi in minuut 82 alle twijfels wegnam en met een uithaal - buitenkant voet zowaar - de 6 op 9 veiligstelde.

Opstellingen

KRC Genk KRC Genk

  Speler G Beoordeel
Bizot Marco 90' -
Castagne Timothy 90' -
Brabec Jakub 90' -
Colley Omar 90' -
Nastic Bojan 90' -
Susic Tino   78' -
Ndidi Onyinye Wilfred 90' -
Pozuelo Melero Alejandro 90' -
Buffel Thomas 56' -
Karelis Nikolaos 84' -
Bailey Leon 90' -
  Bank G Beoordeel
Samatta Mbwana Ally 34' -
Heynen Bryan 12' -
Trossard Leandro 6'  
Jackers Nordin -  
Dewaest Sebastien -  
Walsh Sandy -  
Kumordzi Bernard Yao -  

Athletic de Bilbao Athletic de Bilbao

  Speler G Beoordeel
Álvarez López Yeray   90' -
Lekue Martínez Íñigo   90' -
Aduriz Aritz   90' -
Laporte Aymeric 90' -
García Escudero Raúl   90' -
Iturraspe Ander 90' -
Muniain Iker   90' -
San Jose Mikel San José Domínguez 80' -
Williams Dannis Iñaki 80' -
Balenciaga Mikel 46' -
Herrerín Buisán Iago 90' -
  Bank G Beoordeel
Saborit Teixidor Enric 44' -
Elustondo Gorka 10' -
Susaeta Markel 10' -
Iraizoz Gorka -  
Etxeita Xabi -  
Merino Zuloaga Sabin -  
Eraso Goñi Javier -  
Herbeleef KRC Genk - Athletic de Bilbao

Vooraf