Negen RAFC-spelers geven het publiek spektakel en verlengingen, maar gaan strijdend ten onder
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael vanuit het Koning Boudewijnstadion
| 410 reacties

Negen Antwerp-spelers slepen verlengingen uit de brand, maar gaan met 1-3 te onder tegen AZ

Antwerp - AZ stond bol van het spektakel. Antwerp domineerde, maar kwam met z'n tienen te staan na twee keer geel voor Mbokani (35'). Lamkel Zé opende de score, maar mocht door zijn viering ook gaan douchen. Pas in de slotfase kwam AZ langszij en in de verleningen maakten ze het af: 1-4.

De coaches van beide teams hadden allebei een week om zich voor te bereiden op deze partij, want hun competitiewedstrijd werd uitgesteld. De geschorste Buta werd vervangen door Seck, waardoor De Laet op rechts moest postvatten. Bij AZ kwam Stijn Wuytens, een Belg, tussen de lijnen.

Furieuze start van RAFC

Antwerp begon met een hoge pressing en AZ vond voetballend geen oplossingen. Doelman Bizot (ex-Genk) moest in de openingsfase twee keer zijn team voor een achterstand behoeden. Eerste kwam hij goed uit op de doorgebroken Lamkel Zé en vervolgens redde hij spectaculair op een kopbal van Ivo Rodrigues. Na die twee kansen ging de Antwerpse storm even liggen.

Het bijzonder talrijke publiek amuseerde zich kostelijk. Bij elk balverlies voor AZ of bij de minste mogelijkheid tot dreiging van de thuisploeg gingen de decibels de lucht in. Maar het lawaai kende pas later in de eerste periode een absoluut hoogtepunt.

Licht uit bij Mbokani

Mbokani ging eerst op de bon voor een lichte duwfout, maar daarna ging het licht uit bij de aanvaller die o zo belangrijk is voor Antwerp. Hij gleed door op de ervaren Vlaar en dat mag je niet doen met een gele kaart achter je naam. De thuisploeg moest het nog 55 minuten met z’n tienen zien te redden, het gefluit was oorverdovend, minutenlang. Na Mbokani’s uitsluiting kwamen we nauwelijks nog aan voetballen toe in de eerste helft.

De verwensingen aan het adres van de ref werden er in het begin van de tweede helft niet minder op. Een penaltyclaim van De Sart werd weggezwaaid door Sidiropoulos en Lamkel Zé ging op de bon voor spelobstructie.

Ondanks een numeriek ondertal had Bolat weinig werk op te knappen. Een open kopkans ging gelukkig voor de Turkse doelman voorlangs, maar vanaf minuut 65 begon het te kraken bij Antwerp.Bolat moest tot twee keer toe een bal van onder zijn doellat ranselen en even later scheerde een schot van Stengs de dwarsligger.

De grote 'Lamkel Zé show'

Lamkel Zé was in goede doen en bekroonde zijn match met een mooie kopbalgoal. De assist van de pas ingevallen Hongla mocht er overigens ook zijn. Alleen was de viering van de Kameroense winger wat aan de enthousiaste kant. Toen hij terugkwam vanuit het Antwerp-vak kreeg hij prompt zijn tweede gele kaart onder zijn neus geduwd. Toen hij van het veld wandelde toonde hij ook nog eens zijn shirt aan heel het stadion.

De kansen voor AZ volgden elkaar in sneltempo op, maar de numerieke meerderheid optimaal benutten lukte niet... tot in de negentigste minuut. Stengs legde het stadion het zwijgen op met een lage knal. Verlengingen!

AZ wachtte niet lang met de wedstrijd dood te doen. Druijf kopte van dichtbij de 1-2 binnen en Koopmeiners zette een strafschop om. Nog drie keer scoren in een kwartier lukte uiteraard niet meer voor RAFC. AZ dikt nog aan tot 1-4 (Gudmundsson) en gaat de poulefase van de Europa League in. Antwerp kan zich nu ten volle toeleggen op beker en competitie.