Datum: 16/06/2019 18:30
Competitie: UEFA Kampioenschap O21
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: MAPEI Stadium
Jonge Duivels geven voorsprong uit handen en missen hun EK-start volledig
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 100 reacties

Polen klopt Jonge Duivels met 2-3 op het EK voor beloften

Jonge Duivels geven voorsprong uit handen en missen hun EK-start volledig

Polen heeft België met een flinke kater opgezadeld in de openingswedstrijd van het EK voor beloften. Het werd 2-3, nadat België op voorsprong kwam. Het moet nu al hopen om beste tweede te worden in de drie EK-poules.

België en Polen kregen de eer om het EK voor beloften op gang te trappen in het bloedhete Reggio Emilia. De geblesseerde Zinho Vanheusden werd centraal achterin vervangen door Cobbaut, van nature een flankverdediger. Bij Polen was het vooral Kownacki in het oog houden.

Onze jonge landgenoten namen de beste start en drukten hun tegenstander met momenten helemaal terug tot op de grote rechthoek. Mangala zag zijn kans en haalde verschroeiend hard uit. Binnenkant paal, maar niet over de doellijn.

De Polen waren gewaarschuwd, maar bleven toch teruggetrokken spelen. Met de 0-1 tot gevolg. Iseka reageerde het snelst op een voorzet van Mbenza en verschalkte Grabara. Even later kon Schrijvers de score al verdubbelen na een goede combinatie, maar de aanvoerder was te nonchalant in de afwerking.

Dubbel genekt

Polen zat niet echt in de match, maar daar kwam na de gelijkmaker verandering in. Zurkowski kreeg veel ruimte, kon van ver aanleggen en Jackers miskeek zich wat. De score was weer in evenwicht en Polen had vertrouwen getankt. Ze misten vlak voor de pauze zelfs een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar Jackers redde knap.

De eerste helft eindigde met een grote kans voor Polen en dat herhaalde zich meteen na de pauze. Met het verschil dat Bielik wel raak trof. Hij klom het hoogst bij een corner en kopte tegenvoets raak. Paal binnen.

België bleef niet bij de pakken zitten en vijf minuten later was de score bijna weer in evenwicht. Cobbaut knalde een half weggewerkte corner nét naast. Walem greep vervolgens in door Yari Verschaeren in te brengen. Iseka moest daardoor naar de kant.

Beste tweede

Dat leverde niet meteen gevaar op, integendeel. Aan de overkant profiteerde Szymanski van de ruimte die de jonge Duivels weggaven. Hij gaf het nekschot: 1-3. Het leek althans het nekschot, maar enkele minuten later schonk Cools de Belgen weer hoop. Ook op een corner.

Het werden nog spannende slotminuten, maar Polen verdedigde zich kranig. Het gaf geen grote kansen meer weg en kan straks rustig vanop de zetel kijken hoe Italië en Spanje het doen in poule A. Voor België lijkt de beste tweede plaats nu nog het hoogst haalbare. Zurkowski werd tot man van de match verkozen.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Jackers Nordin 90' -
Cools Dion 90' -
Faes Wout 90' -
Cobbaut Elias 90' -
De Norre Casper 80' -
Schrijvers Siebe 90' -
Mangala Orel 90' -
Heynen Bryan 90' -
Lukebakio Dodi A   90' -
Leya Iseka Aaron 63' -
Mbenza Isaac A 90' -
  Bank G Beoordeel
Verschaeren Yari 27' -
Amuzu Francis 10' -
Saelemaekers Alexis -  
Schrijvers Jur -  
Wouters Dries -  
Bastien Samuel -  
Bornauw Sebastiaan -  
Teunckens Jens -  
De Sart Alexis -  
Omeonga Stephane -  
De Wolf Ortwin -  
Bushiri Rocky -  

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Grabara Kamil   90' -
Fila Karol 90' -
Wieteska Mateusz 90' -
Bielik Krystian  90' -
Pestka Kamil 90' -
Jagiello Filip A A 88' -
Dziczek Patryk 90' -
Żurkowski SzymonA 90' -
Michalak Konrad 90' -
Kownacki Dawid 90' -
Szymański Sebastian 90' -
  Bank G Beoordeel
Płacheta Przemysław 2'  
Świderski Karol -  
Loska Tomasz -  
Piotrowski Jakub -  
Jonczy Dominik -  
Bochniewicz Paweł -  
Lis Mateusz -  
Jóźwiak Kamil   -  
Gumny Robert -  
Wdowiak Mateusz -  
Buksa Adam -  
Tomczyk Paweł -  
Herbeleef België - Polen