Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Stade Gerland
Lyon laat zich niet verrassen
Ruben Claesen

Geen verrassingen in de wedstrijd tussen Olympique Lyon en Valenciennes. De thuisploeg won autoritair met 2-0 en behoudt zo haar (voorlopige, want Nancy heeft nog een wedstrijd te goed) voorsprong van vier punten op Nancy. Lyon lijkt klaar klaar voor de komst van Stuttgart in het kader van de Champions League komende woensdag, een wedstrijd die absoluut gewonnen moet worden.

Zonder meteen druk te zetten neemt de thuisploeg het initiatief wel meteen in handen. De eerste kans was wel voor de bezoekers – Sebo vond Vercoutre op zijn weg – maar toen drukte Lyon even het gaspedaal in. Via een knappe combinatie tussen Benzema, Fred en Källström kwam die laatste alleen voor Penneteau, maar de Zweed besloot naast. De rust naderde gestaag, het slot van de eerste periode zou dat van Juninho worden. Eerst werd zijn inzet nog gestopt door Penneteau, maar vijf minuten voor rust zorgde de Braziliaan toch voor de verdiende voorsprong. Keita opende op links voor Benzema, wiens voorzet perfect op maat van de kleine Braziliaan was: hij kopte de bal aan de tweede paal binnen. Niet dat VAFC aan de grond genageld stond, integendeel. Vlak voor rust kreeg het nog een dot van een kans: Sebo kon profiteren van een onoplettendheid in het hart van de thuisverdediging, Vercoutre had echter nog een bijzonder fraaie reflex in huis om de voorsprong nog minstens een kwartier te handhaven.

Het vervolg van de wedstrijd laat zich raden. Lyon liet Valenciennes in de tweede helft enigszins wat vrijer, maar de organisatie stond als een huis en Valenciennes kwam niet echt meer aan uitgespeelde kansen. Het was eerder oppassen voor de scherpe tegenaanval van de jongens uit de Rhône-stad; zo was er Keita die met nog een kwartier te spelen de vuisten van Penneteau nog eens uittestte. Met nog drie minuten op de klok werd het pleit dan toch beslist. Op aangeven van beslissende man Juninho werd Govou bediend, die na een mooie actie en een dito lob Penneteau voor de tweede en laatste keer het nakijken gaf. Lyon deed dus wat het moest doen en boekte een verdiende winst.