Speeldag: Speeldag 19
Stadion: Le Stadium
Nantes boekt eerste uitzege
Ruben Claesen

FC Nantes Atlantique heeft voor het eerst sinds lang de degradatieplaatsen achter zich gelaten. Het ging winnen bij Toulouse, en dat met maarliefst 0-4. Opmerkelijk: alle goals vielen in de tweede helft, en allemaal voorbij het uur.

Met een klein hartje was Nantes naar het Stadium Municipal afgezakt: het had al twee maanden niet meer gewonnen en snakte naar de winterstop. Zoals verwacht nam Toulouse ook de betere start: na vier minuten verstuurde Jérémy Mathieu een eerste goeie voorzet vanop links waarop Bergougnoux kon koppen, de bal eindigde in het zijnet. Nantes, zonder de geblesseerde Wilhelmsson, kon niet anders dan het spel ondergaan. Een kwartier later trapte Mathieu een vrije trap in de box, de bal kwam bij Dieuze die probeerde met een volley, maar het schot was iets te gekruist. Toulouse had duidelijk het overwicht, maar kon niet scoren. Ook niet toen Elmander op doel kopte op een center van een bedrijvige Mathieu, de bal ging nipt naast. Het slotakkoord van de eerste helft was zowaar voor Nantes. Een hoekschop van Rossi werd slecht weggewerkt door de thuisverdediging, Savinaud ging ermee aan de haal op de rechterflank en legde terug tot bij Da Rocha, die net naast trapte. Bij de rust stond het 0-0.

De tweede helft leek van hetzelfde laken een pak te gaan worden. Al erg vroeg, zo’n drie minuten waren gespeeld, bediende Mansaré Elmander. De controle van de Zweed was perfect, hij legde aan, maar mikte over de kooi van Stojkovic. Even voorbij het uur viel de eerste treffer. Na een vrije trap kwam Rossi aan de bal, hij verschalkte met zijn rechter een eerste keer Douchez. Toulouse had dit eigenlijk zelf gezocht, daar ze genoeg kansen in de eerste helft gehad hebben om te scoren. En paars-wit was van slag, Nantes kon uitlopen. Na een slecht weggewerkte hoekschop kwam Payet bij de bal, hij zette ook voor, Cetto kopte keihard binnen. Toulouse was uitgeteld, Nantes kreeg er zin in. Bij het ingaan van het slotkwartier verloor Emana slordig de bal aan Dimitrijevic die Oliech lanceerde, de Keniaan bleef rustig toen hij voor Douchez verscheen en scoorde zijn allereerste voor Nantes. En vlak voor het het einde, op een nieuwe counter, stuurde Payet de ingevallen Diallo het straatje in. Douchez werd gedribbeld door de Malinees, die de bal maar in het lege doel had te tikken. 0-4, waarschijnlijk overdreven cijfers, maar daar malen ze in Nantes niet om.