olyLyon
socSochaux
0-1
0-2
29' Karim Ziani (pen)
Ruben Claesen

Het klinkt misschien raar, maar Olympique Lyon heeft het 3-3 gelijkspel tegen Sochaux als een overwinning gevierd. Bij het ingaan van de blessuretijd stond het maarliefst 1-3 voor de bezoekers, Lyon leek uitgeteld. Maar het onmogelijke gebeurde: Lyon scoorde nog twee keer en bewijst zo nog maar eens dat voetbal soms langer dan negentig minuten duurt.

De thuisploeg nam de match vrijwel meteen in handen. Het zette Sochaux vast op haar eigen helft en zocht naar de openingstreffer. Verbazing alom toen Marcio Santos Alvaro de 0-1 scoorde: Ziani recupereerde de bal op de eigen veld, stak het middenveld over en gaf mee aan de Braziliaan, die Cris omspeelde en doelman Coupet verschalkte. Lyon was met verstomming geslagen, Sochaux vond het allemaal wel vermakelijk. Zeker toen het even voor het uur een strafschop kreeg toen Cris Pitau onderuithaalde. Karim Ziani zette zich achter bal en trapte de penalty feilloos binnen. Lyon moest dringend in actie schieten. Dat deed het dan ook, en nog voor de rust had het een gevat antwoord klaar. Réveillère stoomde door op rechts, zijn voorzet kon enkel weggeduwd worden door Richert, Baros was er als de kippen bij om de aansluitingstreffer binnen te tikken. Zo had Lyon weer moed om de tweede helft aan te vatten.

In die tweede periode dwong Lyon tal van kansen af, maar het kon de gelijkmaker maar niet potten. Juninho trapte eerst van ver, Richert lag in de weg. Na twintig minuten kwam de kleine Braziliaanse spelverdeler opnieuw in scoringspositie: Wiltord gaf voor vanop rechts, Juninho kopte goed naar de grond, maar Richert had een wereldsave in de vingers om Lyon’s aanvoerder van het scoren te houden. Lyon ging zich meer en meer op Sochaux’ helft begeven, met gaten in de defensie als logisch gevolg. Eén van die tegenprikken resulteerde in de schijnbaar beslissende goal: N’Daw zette voor vanop links, de ingevallen Grax nam in één tijd op de slof en klopte Coupet.  Met de moed der wanhoop trok Lyon naar voor, op zoek naar de nieuwe aansluitingstreffer. Die bekwam het ook: Sylvain Wiltord schoot de bal mooi voorbij een verbouwereerde Richert, maar was het kalf nog niet verdronken?

In de diepe blessuretijd ontplofte het Stade Gerland alsnog: Juninho benutte een strafschop na een fout van Diawara op Wiltord. De thuisploeg vierde het gelijkspel als een overwinning, want ook al kaapte L'OL reeds veel punten weg in de blessuretijd, zo’n onwaarschijnlijke epiloog hebben de Lyon-supporters zelden gezien.