Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Le Stadium
Marseille wint topper, Nancy gelijk
Ruben Claesen

DĂ© topper van de vijfde speeldag in de Ligue 1 vond zondagavond om 21u00 plaats. Paris Saint Germain ontving Marseille, dat als het won samen met Lyon aan de leiding kwam. En dat deed het ook. 1-3, al bij al een logische zege. Frappant is dat er maarliefst drie strafschoppen werden gefloten.

Al na zeven minuten kon Mamadou Niang de score openen. Hij zette een penalty feilloos om. PSG leek niet van slag, het nam de wedstrijd in handen en zocht een opening, maar Marseille had zijn defensief werk goed voorbereid. Op het kwartier dreigden de hoofdstedelingen een eerste keer. In combinatie met Rozehnal kon Kalou trappen, Carrasso pakte in twee keer. Vijf minuten later gaf de scheidsrechter, Stéphane Bré, ook PSG een strafschop. Na een corner beging Niang een duwfout op Traoré, de penalty was een kolfje naar de hand van Pauleta, die zo zijn vierde van het seizoen scoorde. Bij de rust stond het 1-1, beide goals kwamen er dus via twijfelachtige beslissingen van de scheidsrechter.

De tweede helft was vergelijkbaar met de eerste: felle duels, fijn om volgen, maar weinig kansen. Na twintig minuten in de tweede helft floot Bré zowaar voor een derde strafschop, al was het deze keer veel minder twijfelachtig. Na een knappe actie van Ribéry kwam Niang aan de bal, Yepes moest foutief ingrijpen. Dit keer mocht Samir Nasri trappen: eerst zat Landreau er goed tussen, maar in de rebound kon Nasri toch scoren. Eén minuut voor tijd werd het nog 1-3. Op aangeven van wie anders dan Ribéry kon Pagis de match beslissen.

Die andere wedstrijd van zondag, Toulouse – Nancy, eindigde op een gelijkspel. Laurent Batlles bracht Toulouse na twaalf minuten op voorsprong, zo zou het blijven tot aan de rust. Na de rust ging Nancy erop en erover. Eerst maakte Kim gelijk, op het uur scoorde Curbelo de 1-2. Daartussen werd Batlles met een rode kaart van het veld gestuurd na een zware tackle op Diakhaté. Nancy leek met de drie punten terug naar huis te gaan, maar na drie minuten in de blessuretijd besliste Jean-Louis Akpa Akpro daar anders over. Bij Nancy kwam Dosunmu niet van de bank