Speeldag: Speeldag 18
Stadion: DSB Stadion
AZ en Ajax delen de punten
Tomas Taecke

De topper in de Eredivisie tussen AZ en Ajax is op een gelijkspel uitgedraaid. AZ had de beste kansen maar in het slotkwartier sleepten de Amsterdammers alsnog een punt uit de brand (1-1).

Tomas Taecke in Alkmaar

Drie Belgen verschenen in een winderig Alkmaar aan de aftrap van de 67ste derby van Noord-Holland. Bij Ajax zijn dat uiteraard aanvoerder Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, aan de overzijde stond ook de wederoptredende Maarten Martens in de basiself. Die laatste liet zich meteen opmerken. Onze landgenoot bereikte vanop links Beerens aan de tweede paal, de buitenspeler kopte net over.

Ajax was meteen gewaarschuwd en reageerde via Alderweireld. De verdediger kopte op hoekschop van dichtbij in de armen van Esteban. Na acht minuten glipte Sulejmani door de thuisverdediging. De Serviër kon alleen op vijandig doel gaan maar werd tot zijn verbazing teruggefloten. Ook AZ ontsnapte op zijn beurt aan een vroeg tegendoelpunt.

De wedstrijd golfde heerlijk op en neer, toch bleven de kansen uit in het openingskwartier. Schoten van Vertonghen en De Jong werden door de sterke wind gedragen en zeilden ver naast. Aan de overzijde kreeg Benschop de beste kans: de aanvaller omspeelde Vermeer maar week te ver uit en vergat de bal in het lege doel te deponeren.

Elm schiet sterk AZ op voorsprong

Halfweg de eerste helft werd Martens aangelopen in de zestien meter, maar scheidsrechter Vink liet doorspelen. Op een hard schot van Poulsen ging Vermeer vervolgens goed plat. Enkele minuten later zoefde een schot van Benschop een halve meter naast. Op het halfuur was AZ slechts enkele centimeters van de openingsgoal. Na een schot van opnieuw Benschop rolde het leer via Vermeer tergend traag richting open doelmond, Vertonghen kwam net op tijd om de bal van de doellijn te geven.

Tien minuten voor de pauze werd Vertonghen geboekt na een overtreding op Beerens. Specialist Rasmus Elm liet de gelegenheid niet onbenut en plaatste AZ vanop twintig meter op voorsprong (1-0). Nauwelijks een minuut later sneed Beerens de zestien meter binnen voorbij Blind. Zijn schot ging maar net voorlangs, Ajax ontsnapte aan de dubbele achterstand. Halverwege leidde de thuisploeg verdiend met 1-0.

Ajax trok na de koffie meteen naar voor maar werd even snel teruggefloten door de thuisploeg. Een schot van Ebecilio ging rakelings naast, aan de overzijde mikte de vrijstaande Poulsen in de armen van een goed opgestelde Vermeer. AZ wilde de wedstrijd snel beslissen. Vertonghen kwam goed weg toen Benschop niet kon profiteren van zijn mistasten. Op de tegenaanval dook De Jong alleen op voor Esteban, maar de spits knalde onbesuisd naast.

Invaller Lodeiro redt een punt voor Ajax

Op het uur hinkte Alderweireld naar de kant. De verdediger werd noodgedwongen gewisseld. Ook Bulykin was ondertussen in het veld gekomen voor Enoh. Halfweg de tweede helft glipte Ebecilio door de verdediging. De buitenspeler plaatste de bal mooi rond Esteban maar ook net naast de verste paal. Even later was het dan toch prijs. Pas op het veld trapte Lodeiro in de kluts de bal via Poulsen voorbij Esteban. Ajax kwam een kwartier voor inrukken langszij, de wedstrijd was opnieuw volledig open (1-1).

Met nog tien minuten op de klok was een andere invaller bijna succesvol. Altidore kon van dichtbij koppen, maar Vermeer stond op de juiste plaats. Geen van beide clubs was bij machte het laken in de slotfase naar zich toe te trekken, waardoor AZ en Ajax na een spannend kijkstuk de punten deelden. Maarten Martens werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd na zijn sterke prestatie.

AZ - Esteban, Viergever, Reijnen, Maher, Martens, Poulsen, Elm, Beerens, Moisander, Holman ('84 Gudmundsson), Benschop ('73 Altidore)

Ajax - Vermeer, Alderweireld ('63 Van Rhijn), Vertonghen, Anita, Blind, Enoh ('58 Bulykin), Sulejmani, Eriksen, de Jong, Ebecilio ('73 Lodeiro), Janssen