De vijf grootste zeges uit de geschiedenis van play-off 1

Simon Wauters
| 5 reacties

Club Brugge won maandagavond met 4-0 van Standard. Forse cijfers, maar zeker geen record in play-off 1. Wij zetten de grootste overwinningen uit tien jaar play-off 1 op een rijtje.

We zijn aan het tiende seizoen met play-offs bezig. Club BruggeStandard was de 279e wedstrijd in de zeskoppige eliteronde.

Het was nog maar de vijftiende keer dat een club met vier of meer doelpunten verschil won. In vijf wedstrijden bedroeg het verschil zelfs minstens vijf doelpunten.

Meteen twee doelpuntenfestivals

In de allereerste editie van play-off 1 was het meteen twee keer prijs. Op 28 maart 2010 beleefde Zulte Waregem een nachtmerrie in het Constant Vanden Stockstadion.

Op speeldag één dirigeerde Boussoufa Anderlecht naar een klinkende zege. De Nederlandse Marokkaan scoorde twee keer, ook Suarez, Van Damme, De Sutter en Gillet vonden de weg naar doel. Anderlecht stond meteen acht punten voor op eerste achtervolger Club Brugge.

Een maand later haalde ook AA Gent fors uit. De Buffalo’s klopten Zulte Waregem met forfaitcijfers. Vijf verschillende spelers trapten hun naam op het scorebord. Anderlecht en Gent zouden uiteindelijk ook op één en twee eindigen.

Zulte Waregem opnieuw boksbal

Nadien duurde het zes jaar voor een club er nog eens in slaagde om met vijf doelpunten verschil te winnen. Opnieuw was Zulte Waregem het slachtoffer van dienst.

Vanaken had blauw-zwart al vroeg op voorsprong gebracht, Izquierdo verdubbelde de score kort voor de rust. Na 72 minuten zette Diaby een strafschop om en in de slotfase scoorde ook Vossen nog twee keer: 5-0.

Evenaring van het record

Vorig seizoen boekte Standard een monsterzege op speeldag zeven. Hoewel het na 78 minuten nog ‘maar’ 2-0 stond, verloor Genk nog met 5-0. Carcela was de grote man bij de Rouches met twee doelpunten.

De grootste overwinning van play-off 1 kwam vorig seizoen echter op naam van Club Brugge. In Jan Breydel smeerden ze Charleroi een 6-0 aan. Een evenaring van de grootste overwinning ooit in play-off 1.

Wesley opende de score in de openingsminuut en scoorde na de pauze nog eens. Ook Diaby, Vormer, Vanaken en Refaelov pikten hun doelpuntje mee.