Naast Stéphanie Frappart: Alle vrouwen op het hoogste niveau in het voetbal

Malik Hadrich
Malik Hadrich
| 0 reacties
Naast Stéphanie Frappart: Alle vrouwen op het hoogste niveau in het voetbal
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Stephanie Frappart was de eerste vrouw die scheidsrechter was voor een EuropeseSupercup. De Franse deed het behoorlijk goed en kan met een goed gevoel terugblikken op de wedstrijd.

In België wachten we nog steeds op de  eerste vrouwelijke scheidsrechter in eerste klasse. Over de hele wereld zijn er wel al heel wat vrouwen actief op het hoogste niveau.

AFC Cup

In mei had de Japanse Yoshimi Yamashita de eer om een AFC Cup-wedstrijd tussen Burma’s Yangon United en Cambodja Naga World te fluiten. De AFC Cup is het Aziatische equivalent van Europa League.

Samen met haar assistenten moest ze slagen voor dezelfde fysieke testen als de mannen om zich te kwalificeren. Ze kregen deze kans ook ter voorbereiding van de Wereldbeker Dames, die enkele weken later plaatsvond.

Zwitserland

De Zwitserse Nicole Petignat was de eerste vrouw die op het hoogste niveau voetbalde. Haar allereerste kennismaking met de Zwitserse eerste klasse dateert uit 1999! Ze was ook de eerste vrouw die een Europa Cup-wedstrijd floot. Ze floot in 2003 in de voorrondes van de UEFA Cup het duel tussen de Zweden van AIK Solna en het IJslandse Fylkir.

In december 2008, na een wedstrijd tussen Neuchâtel Xamax en FC Basel, besloot ze echter om haar fluitje op te bergen. Ze schoolde zich om tot massage-therapeut.

Duitsland

Bibiana Steinhaus was de tweede Europeaanse scheidsrechter in de eerste klasse  Bij het begin van het seizoen 2017-2018 koos de Duise voetbalbond haar als een van de Bundesliga wedstrijdfunctionarissen.

Steinhaus is een 40-jarige politieagente. Ze was jarenlang de partner Howard Webb, die de finale van de Wereldbeker in 2010 floot.

Tunesië

Dorsaf Ganouati is de eerste vrouw die een eerste wedstijd leidde in een Arabisch land. En niet zomaar een wedstrijd! Afgelopen juni floot ze de wedstrijd tussen regerend Afrikaans kampioen, Esperance Tunis en Athletic Club Bizertin.

Ze begon haar haar scheidsrechtercarrière in 2011. Daarvoor was ze keeper.

Uruguay

Op 4 september 2016 floot Claudia Umpierrez voor het eerst een wedstrijd in de Uruguayaanse eerste klasse. Umpierriez, die advocaat is van beroep, fluit sindsien op het hoogste nationale niveau.

Ze is de nicht van ex-Nancy voetballer Rubén "Pico" Umpiérrez.

Haïti

Op de eerste dag van het Haïtiaanse eerste klasse kampioenschap, afgelopen februari, besloot de Haïtiaanse voetbalbond (FHF) de arbitrage van de verschillende wedstrijden toe te vertrouwen aan vrouwelijke scheidrechters.

Onder hen ook Johanne Monestime die al drie wedstrijden van dit niveau op haar naam had staan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties