Relaas van een surrealistische verplaatsing met Antwerp: "Sorry voor die schijtburgemeester"

Relaas van een surrealistische verplaatsing met Antwerp: "Sorry voor die schijtburgemeester"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

We hebben al redelijk veel Europese verplaatsingen gedaan met verschillende Belgische clubs, maar die met Antwerp naar Enschede gaat toch lang in het geheugen blijven hangen. Surrealisme ten top...

De beslissing van burgemeester Onno Van Veldhuizen was uiteraard de grote reden. Vooraf werd er over niets anders gesproken dan dat er geen Antwerp-fans welkom waren. "Miserie op komst", klonk het intern bij de club. The Great Old vreesde - terecht - dat hun fervente supporters en hun harde kern zich daar niet zomaar zou bij neerleggen.

Geel in plaats van rood

De berichten die ons woensdag bereikten, waren ook hilarisch. "Of we komen? Uiteraard, Suzan en Freek treden op!", stuurde iemand. Woensdagavond werd ook het telefoonnummer van de burgemeester en van het secretariaat van het gemeentehuis door de Antwerp-fans online gegooid met de boodschap hen geen seconde rust te gunnen.

En zo gebeurde. De secretaresse van het gemeentehuis van Enschede werd gek van de honderden telefoontjes die binnen stroomden. Op de persconferentie liet de zeer bevallige perswoordvoerdster van AZ, Lisanne Nooter, dan weer vallen dat er 3.700 AZ-fans gingen aanwezig zijn. In een stadion van 30.000! Ok dan...

Donderdagmiddag zakten we af naar de Oude Markt, samen met leden van de communicatiedienst van Antwerp. Iets eten in gezelschap van de volledige selectie van AZ, die naast ons rustig zaten te lunchen. Rond 14u zagen we dan het eerste geel toestromen. Geel ja, geen rood. Tientallen agenten kwamen de Markt op. Intussen zaten er ook al een 60-tal leden van de harde kern van Twente op het terras van de Irish Pub...

Identiteitscontroles en fuiken

Iedereen met een vreemde tongval werd tegengehouden en moest hun identiteitskaart laten zien. Een vijftal Belgen werden voor onze neus weggestuurd. Geen Belgen welkom! De veiligheidsverantwoordelijke van Antwerp moest zelfs beletten dat enkele bestuursleden van Antwerp naar hun hotel werden afgevoerd. Kafka! 

Draconisch zelfs, want buiten de stad bleek dat de politie overal fuiken had opgesteld, waar elke auto met Belgische nummerplaat werd uitgehaald. Nog eens honderden agenten die opgetrommeld waren. De vraag bij de lokale bevolking was al snel: "En wie gaat dat betalen?" Burgemeester Van Veldhuizen sloot zijn stad hermetisch af. 

Er geraakten uiteindelijk slechts een aantal Antwerpenaren in de stad, maar veel konden ze er niet doen met de massale politieaanwezigheid. Suzan en Freek werden beroofd van hun grootste fans. Op terras werden we aanzien als Antwerp-supporters. "Ik ben blij dat jullie er geraakt zijn, jullie zijn meer dan welkom", kwam een forse gast ons met de hand op de schouder verzekeren. Een kanon om een mug dood te schieten, kwam spontaan bij ons op. "Een schijtburgemeester, het haar op mijn armen gaat ervan rechtstaan", klonk het bij de man.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties