Groep H en G: Ajax heerst op Stamford Bridge, maar geeft na twee rode kaarten ruime voorsprong zomaar weg

Arjen T'Sjoen

In groep H ging Ajax Amsterdam op bezoek bij Chelsea en speelde Valencia thuis tegen de Franse vicekampioen Lille. In groep G konden Olympique Lyon en RB Leipzig een grote stap zetten.

Groep H

Ajax ging op bezoek bij Chelsea en speelde een sterk eerste uur. De Nederlanders waren efficiënt en counterden vlijmscherp. Na nauwelijks twee minuten stond het al 0-1 door een owngoal van Tammy Abraham. Chelsea zette wel snel orde op zaken, Veltman maakte een penaltyfout en Jorginho liet die kans niet onbenut.

Ajax bleef de gevaarlijkste ploeg en via Quincy Promes en een nieuwe owngoal (dit keer van Kepa) ging Ajax met een 1-3 voorsprong de rust in. Na de pauze leek Donny van de Beek de partij te beslissen, de Nederlandse international maakte er 1-4 van. De 2-4 van César Azpilicueta leek niet meer dan een eerreder.

Dubbel rood voor Ajax

Ajax voelde de spanning stijgen en kreeg twee keer op één minuut tijd rood. Daley Blind en Joël Veltman (penalty overtreding) mochten twintig minuten voor tijd de kleedkamers opzoeken. Jorginho zette de aansluitingstreffer op het bord. Drie minuten later kwam Chelsea zelfs helemaal terug, Reece James trapte na een hoekschop de 4-4 binnen. Ajax kreunde en de winning goal van Azpilicueta werd tien minuten voor tijd afgekeurd door de VAR. Ajax dat een hele poos op weg leek naar een makkelijke zege mag uiteindelijk blij zijn met een punt.

Lille en Valencia spelen gelijk

Lille OSC speelde op bezoek bij Valencia en moest eigenlijk winnen om nog een kans te maken op overwintering. De Noord-Fransen hadden dat begrepen en nog voor het half uur maakte Victor Osimhen er 0-1 van. Lille kon de voorsprong uiteindelijk niet vasthouden want Dani Parejo trapte een penalty binnen.

In het slot verhoogde Valencia de druk en Lille kon het niet meer belopen. Eerste verwerkte Soumaoro een bal in eigen doel en vervolgens maakten Kondogbia en Torres er zelfs nog 4-1 van.

Ajax,Chelsea en Valencia staan alle drie aan kop met een 7 op 12. Lille staat laatste in de poule met slechts één punt en lijkt uitgeschakeld.

Groep G

Olympique Lyon en RB Salzburg deden dinsdagavond een gouden zaak. Leipzig pakte de volle buit bij Zenit (Demme en Sabitzer). Lyon won thuis van Benfica met 3-1 na doelpunten van Andersen, Depay en Traoré. Leipzig is met 9 op 12 de groepsleider voor Lyon (7 op 12). Zenit en Benfica hebben 4 en 3 punten.