Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Guldensporenstadion
KV Kortrijk verslaat eeuwige rivaal SVZW
Giovanny Saelens

KV Kortrijk heeft Zulte Waregem verslagen in de Guldensporenslag anno 2008, zoals deze derby tussen eeuwige rivalen werd genoemd. SVZW kon op voorsprong komen, maar Kortrijk dwong nog verlengingen af. Daarin trok het aan het langste eind.

Bij KV Kortrijk een opmerkelijke wijziging in het normale basiselftal. Nieuwkomer Sven Kums, overgekomen van RSC Anderlecht en vorig jaar nog actief bij Lierse, startte in de basisploeg ten nadele van topschutter Bétrémieux. Bij de bezoekers was Leye niet fit genoeg om te starten, hij nam plaats op de bank.

In de eerste helft was het aftasten voor beide ploegen. Ze probeerden allebei in de aanval te trekken, maar stootten op een deftige verdediging. De wedstrijd vond vooral plaats op het middenveld. Kortrijk probeerde vooral aan te vallen via de linkerflank, waar de jonge Nederlander Istvan Bakx enkele mooie acties liet zien.
Na 35 minuten wedstrijd legde Peter Vervecken de bal dicht bij het strafschopgebied. Reina krulde de bal voorbij alles en iedereen in doel: Zulte Waregem stond 0-1 voor. Dat was meteen ook de ruststand, maar een 0-0 zou een logischer resultaat geweest zijn. Eén kans, één goal, 0-1 aan de rust.

De tweede helft leek wat beterschap te brengen. Beide ploegen trokken meer in de aanval, maar de verdedigers gaven weinig ruimte weg. Na 57 minuten kwam de tweede kans van de wedstrijd. Van Nieuwenhuyze met een afstandsschot, de bal verdween een meter naast in hoekschop.
Kortrijk trok het laken naar zich toe en was de betere ploeg met de betere combinaties. Na 72 minuten trapte invaller Bétrémieux in het zijnet, maar vier minuten later was het dan toch prijs. Bétrémieux stuurt Nfor diep, hij zet de bal voor tot bij Jimmy Hempte die door de benen van De Vlieger de bal tegen de netten trapt. 1-1 met nog een klein kwartier te gaan.
Daniel Calvo kreeg ook nog een goede mogelijkheid. Hij trapte vanop afstand richting de rechterhoek, maar Geert De Vlieger kon er nog juist bij om in hoekschop te tikken. Het was Kortrijk dat de rest van de reguliere speeltijd domineerde, maar kansen kwamen er niet meer. 1-1 na 90 minuten, tijd voor verlengingen.

Het werd al gauw duidelijk dat in de verlengingen de meest frisse ploeg het spel zou moeten maken. Dat bleek de thuisploeg te zijn. Na één minuut kon Bétrémieux uithalen, De Vlieger tikte in corner. Ook Calvo kreeg nog een goeie mogelijkheid, hij trapte over. De derde mogelijkheid kwam er via Bétrémieux, die van dichtbij op De Vlieger trapte.

De tweede verlenging was eveneens voor Kortrijk. Een uitstekende mogelijkheid via Ernest Nfor, hij krulde de bal net naast. Een doelpunt zat er aan te komen en dat kwam er dan ook. Zeven minuten voor tijd stuurde Bétrémieux Nfor diep en die kon Geert De Vlieger omzeilen. Het was een kleine moeite om de bal dan nog tegen de netten te trappen. 2-1, over en uit voor Zulte Waregem.

Het is KV Kortrijk dat naar de kwartfinales gaat na een 2-1 winst tegen Zulte Waregem. De boeren kwamen op voorsprong, maar de dikkenekken konden zich terugvechten. De thuisploeg had genoeg aan één wissel om 120 minuten door te komen en fris te blijven. Voor Zulte Waregem wacht er op 13 januari, de dag na deze bekerwedstrijd, een zure nieuwjaarsreceptie.