Didier Drogba speelde vandaag zijn laatste wedstrijd voor Chelsea (3-1 winst tegen Sunderland). Hij mocht in de basis starten en werd na een halfuur spelen vervangen door Diego Costa. Hij werd van het veld gedragen door zijn ploegmakkers. Een waardig afscheid voor het Chelsea-clubmonument.

Drogba tekende in 2004 voor Chelsea. De Ivoriaanse spits kwam over van Marseille voor zo’n 35 miljoen euro. De spits bleef tot 2012 bij The Blues en pakte verschillende prijzen. Zo won hij in die periode 3 keer de Premier League, 4 keer de FA Cup, de Europa League en de Champions League.

Zeggen dat Drogba een bijdrage heeft geleverd aan deze successen is hem te weinig eer aandoen. De 37-jarige Ivoriaan stond er op de belangrijke momenten en dat maakt van hem een topspits. Zo scoorde hij voor Chelsea 9 doelpunten in verschillende bekerfinales, niemand deed het hem voor.

FA en League Cup specialist

In 2005 en 2007 won Chelsea de League Cup. In 2005 won de ploeg van José Mourinho met 2-3 van Liverpool na verlengingen. Drogba scoorde de 1-2 in de 107e minuut. Twee jaar later was de Ivoriaan nog bepalender in de League Cup-finale met 2 doelpunten tegen Arsenal (1-2 overwinning).

In 2007 won de Londense club ook de FA Cup na een 1-0 zege tegen Manchester United. Drogba scoorde het winnende doelpunt vlak voor het einde van de verlengingen. Een jaar later verloor Chelsea de League Cup aan Tottenham (1-2), maar scoorde Drogba als eerste speler in 3 League Cup-finales.

In 2009, 2010 en 2012 won Chelsea telkens de FA Cup. Telkens scoorde Drogba in de finales tegen respectievelijk Everton (2-1), Portsmouth (1-0) en Liverpool (2-1). Hij werd zo de eerste speler die scoorde in vier verschillende FA Cup-finales.

Hoogtepunt in de Champions League

Zijn hoogtepunt beleefde Drogba echter in de Champions League. In de finale in 2012 tegen Bayern München scoorde hij met een kopbal de gelijkmaker in de 88e minuut. Chelsea won uiteindelijk met penalty’s nadat de beslissende strafschop genomen werd door, jawel, Didier Drogba.

De spits gaf aan de club te zullen verlaten om nog minimaal één seizoen echt aan spelen toe te komen. Wie de spits zal vervangen is nog niet geweten. Onder meer onze landgenoot Christian Benteke zou een mogelijke piste zijn. Wie het ook wordt, hij zal grote schoenen moeten vullen…